Hrozí jim až tři roky vězení. Stát po nich navíc požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy, za nemajetkovou újmu žádá 310.000 korun.

„Pokud to šlo, snažili jsme se (na střeše) v této krajní situaci chovat citlivě," řekl dnes Hons u Obvodního soudu pro Prahu 1, který se případem zabývá. Míra poškození, která je uvedena ve spise, mu však stejně jako Hájkovi přijde nepřiměřená. Hodnotu, kterou určí soud, je skupina podle svého mluvčího Petra Žílky připravena uhradit. Celá událost by však podle uskupení měla být vnímána jako umělecký čin a neměla by se řešit před trestním soudem.

Hons také řekl, že byl celý život veden k úctě ke státním symbolům, což mu nyní přijde úsměvné. „Když jsem se standarty dotknul, tak jsem měl pocit, že se k ní mám chovat slušně, což ve mně vyvolalo pocit trapnosti. Její rozstříhání mě této trapnosti zbavilo," řekl. Poukazoval tím na pondělní akci skupiny Ztohoven, kdy umělci standartu rozstříhali a její kousky rozdávali lidem.

Na žádost státní zástupkyně dnes vyslechl soud umělce odděleně. Všichni tři obžalovaní podali námitku na podjatost soudkyně, vadí jim, že je jmenována prezidentem, v čemž spatřují střet zájmů. Soudkyně Šárka Šantorová následně rozhodla, že podjatá není. Advokát umělců proti tomu podal stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém Zemana kritizovali. Podle nich spodní prádlo představuje „standartu muže, který se nestydí za nic". Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně uvedl, že celková škoda dosáhla 100.000 korun.