Radek C. se v průběhu procesu podle sousedů odstěhoval se svou přítelkyní do domku za Brnem. „Nad dětmi však bude mít stále dohled sociální pracovnice, která bude chodit za dětmi na kontroly,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. U soudu se sešel otec dětí Radek C., zástupci městské části Brno-Židenice, Klokánku a krajský zástupce.

Do měsíce doma

Proti rozhodnutí soudu nejsou možné žádné opravné prostředky. „Teď je nutné počkat na sepsání písemné formy rozsudku a na to, až ho rodina dětí obdrží. Lhůta je 30 dní, ale zřejmě to soudkyně stihne dříve. Do měsíce by mohli být kluci doma,“ řekla Sedláčková. Vedoucí brněnského Klokánku Zuzana Blažková rozhodnutí soudu uvítala. Po tom, co chlapci znovu navázali kontakt s otcem, se podle ní jejich stav ve všech směrech výrazně zlepšil. Změny prostředí, která teď chlapce čeká, se neobává.

Na tátu se těší

Oba chlapci jsou už rok v takzvaném navykacím režimu. To znamená, že se jejich návštěvy u otce stále prodlužují. „Letní prázdniny trávili převážně u táty, od podzimu pak byli tři týdny s ním. Na týden se pak vraceli do Klokánku. Na tatínka se vždycky velice těší, jsou s ním i nyní,“ uvedla včera Blažková.

S postupným zvykáním dětí na otce souhlasí i brněnský psycholog Jiří Brančík. „Samozřejmě, že si děti mohly zvyknout i na pobyt v Klokánku. Pokud ale domácí prostředí není nějakým způsobem narušené, je pro děti návrat k rodiči vždycky lepší,“ uvedl Brančík. Otce dětí rozhodnutí soudu potěšilo. „Budeme vést normální rodinný život,“ řekl pro Českou televizi Radek C. před soudní místností.

Bez kontaktu

Chlapci žili v Klokánku od roku 2007. Policisté je tam převezli poté, co mladšího z hochů našli v komoře domu jejich matky v Kuřimi u Brna. Radek C. o jejich týrání nic netušil. Matka chlapců se s ním totiž rozešla ještě před tím, než děti začala týrat. „Vůbec jsem nevěděl, co se děje. Žena mi kluky nechtěla dávat, neměl jsem s nimi kontakt,“ řekl v roce 2008 Radek C.

Za kruté týrání dnes desetiletého Ondřeje a jeho o dva roky staršího bratra Jakuba si v říjnu 2008 potrestal brněnský krajský soudu šest lidí. Matka chlapců Klára M. si odpykává devítiletý a její sestra Kateřina desetiletý trest. Sedm let od soudu dostali Hana Bašová a Jan Škrla, pět let za mřížemi mají zůstat Jan Turek a Barbora Škrlová.

Všichni kromě matky chlapců a Bašové považují tresty za příliš vysoké. Dovolání čtveřice odsouzených odmítl naposledy loni v prosinci také Nejvyšší soud. „Znamená to tedy, že tresty jsou platné,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Vývoj kauzy brutálního týrání dvou chlapců z Kuřimi u Brna

2007:

7. května – Policie našla v Kuřimi u Brna v komoře rodinného domu svázaného nahého sedmiletého chlapce. V domě byla i údajná třináctiletá dívka Anna.

9. května – Policie matku zadržela, soud ji vzal do vazby a policie ji obvinila i z týrání druhého syna.

10. května – Soud svěřil domnělou Annu a chlapce do péče dětského centra Klokánek. Údajná Anna krátce nato utekla, policie po ní vyhlásila pátrání. Později vyšlo najevo, že za dívku se vydávala Barbora Škrlová (narozena 1974). Opatrovnický soud ji původně jako údajného nalezence svěřil do péče matky chlapců.

25. května – Soud vzal do vazby tetu dětí, která byla rovněž obviněna z týrání chlapců. Žena předtím vedla brněnské centrum pro děti a mládež Paprsek.

20. června – Policie obvinila z týrání i bývalou pracovnici Paprsku Hanu Bašovou a v září téhož roku i bratra Škrlové Jana a jeho známého Jana Turka.

4. září – Soud odročil jednání o svěření obou bratrů do péče. O výchovu dětí usiloval jejich otec a také prarodiče z matčiny strany. Otec se s matkou dětí rozvedl v roce 2006.

4. prosince – Brněnský soud rozhodl, že otec dětí smí své syny navštěvovat v centru Klokánek. Do té doby měl s nimi kontakt zakázaný.

2008:

8. ledna – Škrlovou zadrželi v Norsku, kde se vydávala za chlapce Adama. Po převozu do ČR skončila ve vazbě.

4. února – Policie obvinila z týrání jednoho z chlapců i Barboru Škrlovou.

21. dubna – Státní zástupci obžalovali z týrání všech šest už dříve obviněných lidí.

17. června – Začalo veřejné projednávání u Krajského soudu v Brně. Matka se k týrání synů přiznala, byla prý však zmanipulována. S léčbou Anny (Škrlové) a výchovou synů jí prý pomáhal instrukcemi tajemný „doktor“. Vyšetřování ale ukázalo, že pokyny přicházely od tety dětí. Zbylí obžalovaní vinu popřeli. Škrlová řekla, že byla týrána stejně jako chlapci.

27. června – V neveřejné části líčení byly promítnuty nalezené záběry s týráním chlapce. Podle jednoho ze znalců mučení dětí zřejmě souviselo s náboženskou skupinou, v níž hlavní roli hrála Škrlová. Skupinu v minulosti založil její otec Josef Škrla.

28. července – Podle znalkyň vedla šestici obžalovaných teta dětí, která zmanipulovala minimálně matku chlapců. Z posudků vyplynulo, že Škrlová nebyla jednoznačně oběť.

11. září – Soud předvolal jako svědka Josefa Škrlu, jako klíčovou postavu pro objasnění případu (nebyl obviněn). Policie mu nedoručila předvolání, místo jeho pobytu není známo.

20. října – U soudu zazněl revizní posudek Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Podle něj Škrlová není duševně nemocná a uvědomovala si důsledky jednání.

* Podle státní zástupkyně se přesné důvody mučení hochů nepodařilo zjistit. Podle ní mělo za cíl udělat z chlapců lidi otrocky oddané sloužit k náboženským cílům. Nepotvrdila se souvislost s pornografickým průmyslem.

24. října – Soud vynesl rozsudky: matka dětí – devět let vězení, teta dětí – deset let, Barbora Škrlová – pět let, Hana Bašová a Jan Škrla – sedm let, Jan Turek – pět let vězení.

22. prosince – Brněnský soud ponechal chlapce dál v Klokánku a jejich matku zbavil rodičovských práv.

2009:

9. února – Brněnské krajské státní zastupitelství souhlasilo s odložením vyšetřování, ve kterém policie zkoumala, zda nebyli aktéři kauzy napojeni na organizovaný zločin.

9. března – Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty u aktérů kauzy, kromě Škrlové.

9. dubna – Také Škrlové soud potvrdil trest pěti let vězení.

16. prosince – Nejvyšší soud odmítl dovolání odsouzených, kteří požadovali zrušení rozsudků a nové projednání případu. Zmírnění trestu už nežádala matka chlapců.

2010:

13. ledna – Krajský soud v Brně svěřil týrané hochy do péče otce. Skončí tak jejich pobyt v brněnském dětském krizovém centru Klokánek. Soud nad chlapci ustanovil dohled – budou je navštěvovat sociální pracovníci.

Čtěte také:
Nejvyšší soud potvrdil tresty pro tyrany z Kuřimi
Kauza Kuřim: Soud zamítl odvolání proti rozsudku