V roce 2008 se v restauraci Monarch v centru Prahy, kde se předtím konala autogramiáda knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, dostal do sporu s mužem ze známé „kolotočářské" rodiny, vytasil pistoli a zastřelil ho třemi ranami vypálenými z bezprostřední blízkosti.

„Bránil jsem nejen sebe, ale také těhotnou přítelkyni v sedmém měsíci," zopakoval své argumenty muž, který tvrdí, že chtěl střílet jen pro výstrahu a neměl v úmyslu nikoho zabít. Opakovaně také zdůrazňuje, že on konflikt nevyprovokoval, ale byl fyzicky napaden ve chvíli, kdy se věnoval partnerce. Odmítl, že by střílel opilý; dal si prý jen několik skleniček burčáku. Na rozdíl od protivníka, jehož společnost podle něj pila sklenice vodky.

Třebaže Ďuričko v minulosti neuspěl s odvoláním ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR, před dvěma roky nepochodil ani s žádostí o obnovu procesu a soud nevyhověl ani požadavku na změnu právní kvalifikace skutku z vraždy na mírněji posuzované zabití, trvá na tom, že byl odsouzen nesprávně. „Jsem odsouzen jako bestiální vrah," ohradil se s tím, že jeho čin jednoznačně postrádal vražedný úmysl.

Výslech servírky

U soudu ve středu částečně uspěl. Senát Kateřiny Radkovské jednání odročil s tím, že vyhoví požadavku obhajoby na výslech ženy, která osudné noci v restauraci Monarch obsluhovala jako servírka. Tu advokát Pavel Rameš vypátral v Ostravě. „Mohla by se vyjádřit zejména k tomu, zda můj klient z místa prchal, či neprchal," konstatoval Rameš.

Servírka v rámci původního hlavního líčení vyslechnuta nebyla, proti čemuž se Ďuričko ohrazoval. Stejně tak mu vadí, že u soudu nesvědčili další hosté autogramiády početně navštívené tehdejšími špičkami sociální demokracie; konkrétně použil jména Tvrdík a Dienstbier, kteří prý s ním seděli u stolu.

Navrhovanou svědkyni, jejíž postřehy by podle obhajoby mohly vnést do případu nové světlo, soud vyslechne v červnu. Teprve poté, co zazní její výpověď, se bude rozhodovat o případné obnově řízení. Bratr zastřeleného, který jednání sledoval, novinářům řekl: „Přeju mu jen to nejhorší."