Opozice však už nyní volá po osobní odpovědnosti lidí z justice a policie. Situace je však složitá, neboť soudkyně Helena Králová nezveřejnila odůvodnění rozsudku, velká část líčení byla vedena s vyloučením veřejnosti. Stejný soud přitom v této věci rozhodoval už před rokem 
a tehdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest.

Pohůnka osvobodil 
a šéfy tajné služby předal ke kázeňskému trestu na ministerstvo obrany. Podle žalobce Rostislava Baj-gera je dnešní rozsudek nezákonný, neboť nebyl odůvodněn. „Zásadní změna v důkazní situaci nenastala. Jsem nespokojený," konstatoval Bajger. Zdrženlivý je zatím i jeho nadřízený, olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan.

Žaloba kladla Janě Nečasové za vinu, že nelegálně úkolovala tajnou službu. Žaloba proto žádala tresty odnětí svobody až na 3,5 roku. Nečasová je kromě údajného zneužití tajné služby obviněna z více kauz, soud je ale projednává odděleně. Politici z koalice i opozice však na celou kauzu nahlížejí různě.

Morální selhání

„Rozhodnutí soudu o zproštění obžaloby ve věci stíhání Jany Nečasové a dalších osob ukazuje, že morální selhání není a nemůže být trestným činem. Stále čekáme na vysvětlení, proč se před dvěma lety konal zásah na Úřadu vlády, na jehož základě padla vláda. Rozhodnutí soudu ukazují, že zásah byl nepřiměřený a neodůvodněný. V demokratické zemi jsou takovéto praktiky nepřijatelné. Nyní očekávám, že osobní odpovědnost vyvodí zejména iniciátoři celé akce 
z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci," uvedl nynější šéf ODS Petr Fiala. Více se dočtete ZDE!

Podle šéfa ústavně-právního výboru sněmovny Jeronýma Tejce (ČSSD) je rozsudek nepříjemným překvapením. Nikoliv kvůli konkrétní roli Jany Nagyové, ale spíše kvůli tomu, že zcela nepotrestáno zůstalo profesní pochybení vojenských špionů. „To, že nikdo nebyl odsouzen, byl pro mě docela šok. Já jsem tuto větev, která se týká vojenského zpravodajství považoval za nejzásadnější ze všech kauz kolem Jany Nagyové," uvedl pro regionální Deník Tejc. Sledování osoby nemohla nařídit tehdejší ředitelka kabinetu premiéra Nagyová. Mohlo se tak stát jen po schválení ministra obrany, k čemuž nedošlo, a v tom vidí Tejc velké profesní selhání. „Je to špatný signál pro příště, kdyby to ještě někdo v budoucnu chtěl zkusit. Tajné služby se obecně špatně kontrolují, napříště by tak jiný nepovolaný člověk mohl objednat třeba sledování opozice či novinářů," varoval Tejc.

Všichni obvinění už od začátku tvrdili, že jde o vykonstruovanou kauzu.

Další kauzy Nečasové.