„Trest byl nepřiměřeně mírný v porovnání k výši škody. Jsou zde i přitěžující okolnosti. Trestnou činnost páchal s rozmyslem, pokračoval v ní delší dobu, zneužil svého postavení jednatele v obchodní společnosti. Jednání se dopustil navíc jako poslanec, který by měl mít větší morální kredit," řekl předseda senátu Petr Angyalossy.

Soud navíc Wolfa poslal do přísnějšího typu věznice s ostrahou, jeho ženě nejen zpřísnil podmíněný trest, ale změnil jí i právní kvalifikaci. Původně byla obžalována za pomoc ke zločinu dotačního podvodu, podle soudu je však pachatelkou. Soud zároveň na osm let zakázal Wolfovi činnost ve statutárních orgánech a obchodních společnostech. Jeho ženě udělil čtyřletý zákaz.

Soud svým rozhodnutím vyhověl odvolání žalobce. „Šlo o promyšlený plánovaný čin, v jednání pokračoval delší dobu a škoda je vysoká," uvedl ve své řeči žalobce. Naopak odvolání Wolfových, kteří žádali zproštění obžaloby, soud zamítl. „Nežijeme v právním státě. Budu se dovolávat. Je to vrchol. Takhle půjdou po mně další, takhle napadnete jakýkoliv projekt z ministerstva. Oni mi přičítají za vinu, že na ministerstvu měli bordel a nebyli schopni to kontrolovat. Jak jsem to měl vědět?" řekl po vynesení rozsudku novinářům Wolf, bývalý poslanec za ČSSD, který se stal později loajálním k vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Původně mu hrozilo až deset let vězení.

Jeho obhájce ve své řeči poukázal i na to, že případ byl zpolitizován. Podle předsedy senátu však v případu žádné politické tlaky nebyly. „Sice se o tom hovoří ze strany obhajoby, ale já sám jsem žádné necítil ani neregistroval. Jedná se ryze o hospodářskou kriminalitu, s politikou to nemá nic společného," uvedl Angyalossy.

Dotace na základě lživých informací

Podle obžaloby Wolfových firma UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí v rámci programu na podporu vědy a výzkumu dotace na dva projekty. Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady. Peníze přitom získali na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

V žádostech údajně Wolf uvedl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej někteří odmítli, jiní spolupracovali okrajově a další o tom nevěděli vůbec. Na dva projekty manželský pár v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun.

Oba se zodpovídají také z toho, že podváděli i při nakládání se svěřenými penězi a falšovali účetnictví. Podle obžaloby si například propláceli náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely. Statisíce podle účetnictví dali neexistující společnosti za konzultace, jejich auta ujela za dva roky absurdně mnoho kilometrů.

O co jde v kauze Wolf