Domácnost podle analýzy vytvoří ročně v průměru 23 gigabajtů dat. Značná část z toho přibude zejména během letních dovolených, kdy lidé nejvíce fotí a točí videa. Každý rok se objem dat zvyšuje o polovinu.

„Je pouze otázkou času, kdy dojde k datovému kolapsu, tedy nenávratné ztrátě dat a rodinných vzpomínek. Dospívajícímu potomkovi rodiče už třeba neukážou fotky z dob jeho narození. Papírové foto vydrží i stovky let, ale elektronická média mají životnost mnohem kratší, třeba jen pár let," uvedl produktový ředitel HAL3000 David Petrovič.

Přes 65 procent případů ztráty dat je způsobeno právě selháním hardwaru či chybou uživatele. Zatímco pevné disky mají životnost v průměru 20 let, CD a DVD do deseti let, Flash a SSD disky vydrží jen zhruba tři až šest let.

Jako nejspolehlivější metoda archivace dat se jeví zdvojené ukládání na pevné disky. Sice ani ty nemají neomezenou životnost, ale je možné je monitorovat, a pokud se schyluje k poruše, lze data přenést na jiný disk. Trendem je také budování domácích centralizovaných úložišť dat, takzvaných privátních úložišť, kdy data celé rodiny uchovává jeden výkonný multimediální počítač s velkými pevnými disky. Další možností je uložení dat na vzdáleném úložišti dostupném přes internet.

Výrobce počítačů HAL3000 je součástí distribuční společnosti 100MEGA, která patří mezi pět největších distributorů výpočetní techniky v Česku.