Kvůli uzavření údajně nevýhodné smlouvy na provoz letecké záchranky policie stíhá exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Podle protikorupční policie jsou služby dvou soukromých provozovatelů DSA a Alfa Helicopter dvojnásobně dražší, než kdyby záchrannou službu zajišťovaly státní subjekty. Poslanec a lékař Štětina, který dříve vedl územní středisko záchranářů v Hradci Králové, loni podal kvůli údajně předražené letecké záchrance trestní oznámení. Tvrdí, že na ni marně upozorňoval politiky už v minulosti.

„To, co pan poslanec Štětina uváděl v médiích, bereme z jeho strany jako osobní mstu. Vedle žaloby na něj podáme také trestní oznámení, a to pravděpodobně pro podezření ze spáchání pomluvy, ale možná i dalších trestných činů," uvedl Zdechovský. Vysouzené peníze by DSA podle něj věnovala na charitativní účely.

„To (žaloba a trestní oznámení) mě vůbec nepřekvapuje. Již v minulosti jsem byl označován za škůdce zdravotnictví a že jsem urážel i poslance. Kde nejsou argumenty odborné a věcné, nastupuje vyhrožování a demagogie. Na to už jsem zvyklý více než 15 let. Tedy s chutí do toho!!" napsal Štětina.

Mluvčí DSA naznačil, že právníci firmy zvažují možnost podat trestní oznámení či žalobu také na „jednu bezpečnostní složku". Rozhodnou se prý na základě vyžádaných záznamů z některých médií. Z kontextu vyplývá, že touto bezpečnostní složkou je protikorupční policie.

Poslanec Štětina dříve mimo jiné prohlásil, že systém je „zrůdný" v tom, že dvě soukromé firmy mají garantováno už jenom to, že vrtulník přistaví, a když vrtulník nelétá, mají 137.000 korun za den.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího firmy účtuje DSA ministerstvu zdravotnictví za přímé náklady na letovou hodinu, které zahrnují cenu paliva a nutné údržby, zhruba 18.000 korun. Vrtulníky DSA zasahují v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kra­ji.