Sousedi ke mně do bytu vpouští mimozemšťany a mě z toho potom bolí klouby. Zabraňte tomu, stěžoval si nedávno muž z Brna-středu přestupkové komisi. Případy sousedských sporů řeší komise denně. Čím dál častěji se ale stěžovatelé obracejí také na ochránce lidských práv. „Pominu-li stav, kdy sousedé přímo porušují zákon, vznikají spory hlavně neschopností se domluvit,“ shrnul případy, které řeší, zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Podle Křečka stížností kvůli sousedským rozepřím přibývá a lze očekávat, že množství podání dále poroste. Nejvíce podnětů podávají kanceláři ombudsmana Jihomoravané. Loni jich, nejen co se týče sousedských rozepří, řešila téměř čtrnáct set.

Mezi časté případy lze zařadit třeba ten, kdy si soused stěžuje na hlasité štěkání psa odvedle. „Štěká prý i v nočních hodinách a navíc měl od psa stěžovatel na pozemku hromadu psích exkrementů,“ popsala stížnost mluvčí kanceláře ochránce lidských práv Iva Hrazdílková.

Brňan Michal Orsava baví svými humornými videi diváky na českém internetu.
Na dálnici D1 nechal závodit Knight Ridera. Brňan baví videi český internet

Kromě nadávání na hlučnost jsou časté také spory kvůli stromům či jiným rostlinám. „Například kvůli tomu, že sousedův strom přesahuje nad stěžovatelův pozemek a padá z něj do zahrady ovoce. Právě pro spory spojené se zahradami strážníkům těchto hlášení přes léto přibývá,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Proti příkoří ze strany sousedů se mohou lidé bránit přivoláním strážníků nebo i podáním návrhu na projednání přestupku na místní radnici.

Zástupce ombudsmanky Křeček před vyvoláváním sporů varoval. „Lidé často zapomínají, že sousedské vztahy jsou dlouhodobé a staré křivdy někdy zbytečně zasáhnou i další generace. Ani pravomocná rozhodnutí úřadů či soudů totiž skutečný spor mnohdy neukončí,“ upozornil.

Koupaliště Polanka. Ilustrační foto
Příští týden se do Česka vrátí tropy, počátek srpna bude deštivý

Jen za prvních šest měsíců letošního roku řešili asi stovku sporů mezi sousedy také zaměstnanci radnice Brna-severu. „Nejčastěji urážky na cti, naschvály a hrubé jednání. Pokud jsou vzájemné vztahy vážně narušené, vrací se jejich účastníci opakovaně. Není to ale příliš časté,“ sdělil za radnici Martin Ingr.

Velmi vyhrotit spor se podařilo nedávno třeba ženě z Brna-středu. „Bydlela vedle policejní služebny a stěžovala si, že jí policisté načerno odebírají elektřinu, za kterou pak musí platit. Došlo to až tak daleko, že se vloupala do sklepa policejní služebny a poškodila jistič,“ popsal za radnici Daniel Zeman.

lesní požár, ilustrační foto
Pyreneje v plamenech. Požár ohrožuje dálnici mezi Francií a Španělskem