Do půlnoci byla situace nejhorší v Libereckém kraji, ve středních Čechách a na Vysočině, pak se bouřka přesunula do Jihočeského a Jihomoravského kraje. ČTK to sdělila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. V likvidaci následků bouřky budou podle ní hasiči pokračovat dnes celý den.

"V drtivé většině odstraňovali hasiči popadané stromy a větve na komunikace nebo na železnici, kde spadlý strom v několika případech zastavil železniční dopravu. Docházelo i k případům, kdy strom či větve spadly na zaparkované vozidlo nebo sloup elektrického vedení," uvedla Zaoralová.

Šeberák.
Teplý víkend je tu. Přírodní koupaliště v Česku mají většinou čistou vodu

Například na Vysočině měli hasiči 160 výjezdů, nejvíce na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Ve Žďáru nad Sázavou v Bezručově ulici spadl před 05:00 vzrostlý strom na střechu rodinného domu. Událost se obešla bez zranění.

V Praze hasiči kvůli silnému větru a bouřce vyjížděli ke 14 případům, sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Většinou šlo o spadlé stromy a uvolněné plechy. Před třetí hodinou ráno například museli v Holešovicích rozřezat motorovou pilou vzrostlý strom, který spadl do ulice Na malém klínu. Před půlnocí vyprošťovali auto z vodní laguny v ulici Bartoškova v Michli.

Problémy řešili třeba obyvatelé domu v brněnském Jundrově, kde při opravách střechy začalo zatékat do několika bytů. „Zajistili jsme uvolnění odtoku. Na místě byla starostka městské části. Obyvatelé tří bytů mají náhradní ubytování," uvedl Mikoška.

Ilustrační foto.
Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Vlaky nejezdily kvůli padlým stromům

Na některých tratích se také zastavila vlaková doprava. Dle informací Českých drah mezi zastávkou Husinec a stanicí Strunkovice nad Blanicí zastavil vlak Os 18021 před popadanými stromy na trati.

V Rakousku, v úseku Gmünd NÖ - Vitis došlo po bouřce k poškození trakčního vedení popadanými stromy. V důsledku toho v úseku České Velenice - Sigmundsherberg (Rakousko) a zpět jsou všechny vlaky vedeny náhradní autobusovou dopravou. Za místem s náhradní dopravou lze očekávat vysoká zpoždění.

Překážka na trati mezi Rumburkem a Děčínem zastavila provoz v úseku Šluknov – Velký Šenov. Čekalo se na její odstranění, stejně jako mezi Perštejnem a Stráží nad Ohří. Krátce po 21. hodině vyrazili hasiči ke spadlému stromu nedaleko železniční zastávky Veselé pod Rabštejnem.

Miloš Zeman
Chováš se jako svině, vzkázal Zeman Sobotkovi

Bez proudu jsou ve středních a jižních Čechách

"Bouřky během včerejška (čtvrtka) a noci připravili o dodávky elektřiny tisíce zákazníků. Aktuálně jde stále o několik tisíc zákazníků především v oblasti středních Čech - Praha východ i západ, Kolínsko, Nymbursko. Během noci byly ale postiženy všechny naše regiony," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
ČEZ působí jako distributor na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina.

V noci řešili energetici jen v jižních Čechách 11 výpadků na linkách vysokého napětí. Deníku to potvrdil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. "Nejzávažnější byla situace právě na Jindřichohradecku," potvrdil s tím, že aktuálně už se situace v dodávkách elektrické energie stabilizuje. "Postupně se nám daří dodávky obnovovat, ráno kolem 6 hodiny to bylo za celý E.ON někde kolem 8 tisícovek domácností, za jižní Čechy je to asi jedna třetina. Momentálně se pracuje na obnovení dodávek u zhruba pěti tisícovek domácností," doplnil.

„Zhruba v půl třetí vypnuli elektřinu a doteď nejde," uvedl o půl deváté ráno Jan Prokeš, starosta Halámek. „Ve Dvorech proud už funguje, ale v Halámkách zatím ne. Jsme napájení z transofrmátoru u Nové Vsi, takže většinou když to padne, tak to jde tam odtud. Jinak jezdím pracovat do lesa do Dačic, ale po cestě jsem si nevšiml žádných popadaných stromů, jenom několika větví. Bouřka přinesla hlavně vítr, ani pořádně nepršelo," dodal.

Katar
Konec televize Al Džazíra a podpory IS, žádají arabské země po Kataru

Přes oblohu přelétlo 300 tisíc blesků

Bouřky, které ve čtvrtek a v noci na dnešek zasáhly Českou republiku, doprovodilo nadprůměrné množství blesků. Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300 tisíc, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek. Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství bouřek, které přišly se studenou frontou. ČTK to řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Podle něj Česko od čtvrtečních 08:00 do dnešních 08:00 zasáhlo 298.727 blesků. "Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrný počet blesků," uvedl mluvč. Pro srovnání uvedl loňský 25. červen, kdy při bouřkách zaznamenali 230 309 blesků. O rok dříve nejvíce blesků ozářilo oblohu 13. června, a to 168 990. Delší statistiku blesků neměl k dispozici.

Premiér Bohuslav Sobotka při setkání zemí Visegrádské skupiny s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Bruselu
Premiér Sobotka vyzval prezidenta Macrona: Zvyšujte platy v České republice

Bouřka, která se jako první ve čtvrtek přesunula do Česka ze severozápadu a zasáhla Liberecko, původně vznikla o den dříve v Irsku. Málokdy se přitom stane, aby bouřka měla tak dlouhou životnost, uvedl mluvčí ČHMÚ.

Podle něj měla bouřka v době, kdy se přesunula nad Německo a Dánsko, co do rozsahu velikost celé České republiky. Při následném postupu do Česka sice slábla, přesto byla stále hodně rozsáhlá a intenzivní. "A pak ještě přišly bouřky na studené frontě, kterých bylo taky hodně a pokrývaly velkou část našeho území," doplnil Dvořák.

Lesní školky v Česku přibývají. Dětem přinášejí nezapomenutelné zážitky.
Lesní mateřské školky žijí rytmem přírody. Zájem o ně roste