„Činnosti, k jejichž zajišťování byla Technická správa komunikací zřízena a které jsou podloženy smlouvou o správě majetku, tj. především údržba a opravy komunikací, nejsou přidělenými finančními prostředky na rok 2008 kryty vůbec,“ píše se v důvodové zprávě k městskému rozpočtu na tento rok.

Varování odborníků

To se příliš nelíbí dopravním odborníkům. Profesor pražské Stavební fakulty ČVUT František Lehovec se dokonce domnívá, že jde o nešťastné rozhodnutí, za které bude Praha v budoucnu platit desítky milionů korun.

„Odkládání oprav totiž práce na silnicích prodraží. Někde až o sto procent,“ řekl Deníku Lehovec.

Sypače nevyjížděly

Tento názor potvrzuje další část zprávy k rozpočtu. „Stagnující výše rozpočtů není dostatečná ani pro zajištění prosté běžné údržby komunikací, přičemž na nich vzniká technický dluh a dochází k narušení celého systému s dopadem na rozpočty v následujících letech,“ píše se v návrhu rozpočtu. Lehovec si navíc myslí, že opomíjení prací na silnicích navíc ohrožuje bezpečnost samotných řidičů.

Podle představitelů města však peníze na opravy budou už brzy. Přesunou se z rezerv, které byly vyčleněny na zimní údržbu. Díky příznivému počasí v posledních měsících totiž nemusely do ulic prakticky vyjíždět sypače. „Podařilo se tak ušetřit desítky milionů korun, které budou přesunuty na drobné opravy,“ potvrdil místopředseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Petr Zajíček.

Podle radního pro dopravu Radovana Šteinera právě probíhají jednání a do měsíce bude jasno, kolik bude peněz na drobné opravy. „To, že půjdou peníze na tyto opravy po ukončení zimní sezony, jsme řekli již při schvalování rozpočtu,“ uvedl Šteiner.

Plánované úpravy ulic a křižovatek

I když dostane Technická správa komunikací (TSK) peníze až v průběhu dubna, podle jejího mluvčího Tomáše Mrázka to neznamená, že by se do té doby nutné práce na poškozených silnicích neprováděly. „Našly by se finance v rezervách. Když se nějaké silnice rozbijí, opravíme je. Pražané se nemusí bát, že by tedy jezdili po špatných cestách,“ prohlásil.

Stav pražských silnic má zlepšit ještě během letošního roku i mnoho plánovaných rekonstrukcí ulic a křižovatek. Opravy se kupříkladu dočkají ulice Francouzská a Anglická v centru Prahy 2, ale také třeba ulice Kbelská ve Vysočanech či V Holešovičkách v Praze 7. Termín prací zatím ještě není stanoven, ale v těchto frekventovaných ulicích se dá v dopravních špičkách očekávat, že se zhorší zdejší už tak špatná dopravní situace.
Během oprav ulic by mělo dojít i na některá protihluková opatření a výstavbu záchytných parkovišť.

„Město také vynaloží na opravy chodníků patnáct milionů korun a práce budou probíhat ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi,“ dodal Hulinský.

KLIKNĚTE ZDE:

ČTĚTE TAKÉ:

Do silnic na Hradišťsku dáme 330 milionů

Silnice na Chebsku? Některé vypadají jako tankodrom

Výdaje na opravy silnic se zdvojnásobí

Policie: Kvalita cest se rok od roku lepší

Řidiči: Stav silnic připomíná někdy hororový trhák

Silnice: Pozor, ať si nepřekousnete jazyk

Silnicím na Nymbursku chybí hlavně bílé čáry

Na všechny rozbité silnice se nedostane