VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špekáčky: Opékat jen kvalitní, zvolna a dlouho

ČR - Správný špekáček má být opečený dozlatova; chybou je, když na povrchu zčerná a uvnitř zůstane studený.

5.7.2011 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Pavliš

Pouze kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa by si měli nad ohněm opékat lidé, kteří v letních dnech dostanou chuť na českou tradiční tábornickou pochoutku. Při opékání není třeba spěchat, špekáček potřebuje čas na důkladné propečení na povrchu i uprostřed. Pokud jich lidé na dovolené a táborech nebudou konzumovat více a několik dní za sebou, neměly by jim podle odborníků hrozit žádné zdravotní potíže.

„Základem opékání je kvalitní buřt,“ řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Nevhodné jsou podle něj laciné výrobky ze supermarketů, ve kterých není maso, ale jen sójová mouka a různé separáty. „V podstatě se nedá opéct, protože se rozsype,“ vysvětlil.

Neméně důležitá je i správná úprava špekáčku. Je třeba jej naříznout do kříže na obou koncích zhruba do jedné třetiny jeho délky, aby prostřední část propíchnutá prutem zůstala neporušena. Špekáčky se nikdy nesmí opékat na přímém ohni, pouze v proudu horkého vzduchu, který z něj stoupá vzhůru.

Špekáček se musí nejdříve prohřát

Nejdříve se však špekáček musí u ohně dobře prohřát. „Nad větší oheň se má dát, až když se začne potit a pouštět šťávu,“ uvedl Kubec. Pak je ho třeba opékat za stálého otáčení. „Šťáva, co z něj vytéká, po buřtu teče a pomůže, aby se dobře opekl,“ vysvětlil.

Správný špekáček má být opečený dozlatova; chybou je, když na povrchu zčerná a uvnitř zůstane studený. „Já peču špekáčky delší dobu, určitě přes deset minut, aby opravdu byly hezky prohřáté a měly správnou barvu,“ uvedl Kubec.

Opečený špekáček se obvykle jí s chlebem a hořčicí, lidé si na něj často dávají i módní kečup. Podle Kubce by se však více hodil křen. „Ať už jablečný, brusinkový nebo čistý křen,“ míní kuchař.

Uzeniny sice podle odborníků rozhodně nejsou příkladem potravin prospívajících lidskému zdraví, přesto jeden či dva špekáčky opečené v závěru dovolené nebo letního tábora zdravým lidem nemohou škodit. I zde je však třeba dbát na kvalitní výrobek s vysokým obsahem masa. „Nikdy by však neměl vejít v přímý styk s otevřeným ohněm,“ řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Pozor na zuhelnatělé části

Části špekáčku, kterých se dotýkají plameny, zuhelnatí, což může mít karcinogenní účinky. „Pokud někdo sní mírně zuhelnatělý buřt jednou za měsíc, tak to u něj zřejmě nádorové onemocnění nevyvolá. Pokud by to ale někdo konzumoval každý večer po dobu třeba 14 dní, tak už to nějaké důsledky mít může, minimálně zhoršené trávení a bolesti břicha,“ uvedl Suchánek.

Spálenou část uzeniny by proto lidé měli vždy odříznout a vyhodit, nikdy ji nekonzumovat. Rodiče by podle Suchánka měli dbát na to, aby děti dostaly pouze špekáčky s nízkým obsahem soli a nasycených mastných kyselin; pozor na slané uzeniny by si měli dát i lidé s nízkým krevním tlakem. Špekáčky nedělají dobře ani lidem s nemocným žlučníkem.

Opékání na ohníčku přesto patří k tradičním letním zábavám českých dětí i rodičů a správně propečený voňavý špekáček, z něhož stéká omastek, se již podle Kubce zařadil mezi typická česká jídla. „V téhle formě jsem se s tím nikde nesetkal, nikde jinde ve světě nedostanete špekáček,“ dodal kuchař.

Čtěte také: OBRAZEM: Špekáčky opékáme už 120 let

Autor: ČTK

5.7.2011 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mečiar
AKTUALIZOVÁNO
6

Sporné Mečiarovy amnestie. Slovenští poslanci otevřeli cestu k jejich zrušení

Mapa republiky
6

Na sněhovém poli Mapa republiky je téměř 10 metrů sněhu

Vyceněné zuby a vypoulené oči. Ronaldova busta terčem vtípků

Při slavnostním pojmenování letiště na Madeiře po Portugalci Cristianu Ronaldovi vzbudila velkou pozornost fotbalistova busta, která se stala terčem kritiky i mnoha internetových vtípků. Sochař Emanuel Santos hájí výtvor tím, že se řídil zadáním hvězdného útočníka Realu Madrid, a tvrdí, že sám Ronaldo byl s výsledkem spokojený.

AKTUALIZOVÁNO

Rusnok: Konec intervencí může nastat prakticky kdykoli

/ANKETA/- Konec režimu devizových intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna, řekl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku.

Sobotka zdůraznil nutnost kompromisů, aby se neopakoval brexit

/ANKETA/- Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešním společném jednání české a slovenské tripartity zdůraznil nutnost najít kompromis ohledně směrnice o vysílání pracovníků. Zasedání na zámku ve Štiříně u Prahy se předpisem zabývalo, účastníci ho kritizovali. Sobotka zdůraznil, že se země musejí v rámci Evropské unie navzájem poslouchat. Jinak mohou podle něj nastat další podobné zlomy, jako byl brexit, což by si nepřál.

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda auta s kamionem i hořící motor

Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies