VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špekáčky: Opékat jen kvalitní, zvolna a dlouho

ČR - Správný špekáček má být opečený dozlatova; chybou je, když na povrchu zčerná a uvnitř zůstane studený.

5.7.2011 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Pavliš

Pouze kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa by si měli nad ohněm opékat lidé, kteří v letních dnech dostanou chuť na českou tradiční tábornickou pochoutku. Při opékání není třeba spěchat, špekáček potřebuje čas na důkladné propečení na povrchu i uprostřed. Pokud jich lidé na dovolené a táborech nebudou konzumovat více a několik dní za sebou, neměly by jim podle odborníků hrozit žádné zdravotní potíže.

„Základem opékání je kvalitní buřt,“ řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Nevhodné jsou podle něj laciné výrobky ze supermarketů, ve kterých není maso, ale jen sójová mouka a různé separáty. „V podstatě se nedá opéct, protože se rozsype,“ vysvětlil.

Neméně důležitá je i správná úprava špekáčku. Je třeba jej naříznout do kříže na obou koncích zhruba do jedné třetiny jeho délky, aby prostřední část propíchnutá prutem zůstala neporušena. Špekáčky se nikdy nesmí opékat na přímém ohni, pouze v proudu horkého vzduchu, který z něj stoupá vzhůru.

Špekáček se musí nejdříve prohřát

Nejdříve se však špekáček musí u ohně dobře prohřát. „Nad větší oheň se má dát, až když se začne potit a pouštět šťávu,“ uvedl Kubec. Pak je ho třeba opékat za stálého otáčení. „Šťáva, co z něj vytéká, po buřtu teče a pomůže, aby se dobře opekl,“ vysvětlil.

Správný špekáček má být opečený dozlatova; chybou je, když na povrchu zčerná a uvnitř zůstane studený. „Já peču špekáčky delší dobu, určitě přes deset minut, aby opravdu byly hezky prohřáté a měly správnou barvu,“ uvedl Kubec.

Opečený špekáček se obvykle jí s chlebem a hořčicí, lidé si na něj často dávají i módní kečup. Podle Kubce by se však více hodil křen. „Ať už jablečný, brusinkový nebo čistý křen,“ míní kuchař.

Uzeniny sice podle odborníků rozhodně nejsou příkladem potravin prospívajících lidskému zdraví, přesto jeden či dva špekáčky opečené v závěru dovolené nebo letního tábora zdravým lidem nemohou škodit. I zde je však třeba dbát na kvalitní výrobek s vysokým obsahem masa. „Nikdy by však neměl vejít v přímý styk s otevřeným ohněm,“ řekl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Pozor na zuhelnatělé části

Části špekáčku, kterých se dotýkají plameny, zuhelnatí, což může mít karcinogenní účinky. „Pokud někdo sní mírně zuhelnatělý buřt jednou za měsíc, tak to u něj zřejmě nádorové onemocnění nevyvolá. Pokud by to ale někdo konzumoval každý večer po dobu třeba 14 dní, tak už to nějaké důsledky mít může, minimálně zhoršené trávení a bolesti břicha,“ uvedl Suchánek.

Spálenou část uzeniny by proto lidé měli vždy odříznout a vyhodit, nikdy ji nekonzumovat. Rodiče by podle Suchánka měli dbát na to, aby děti dostaly pouze špekáčky s nízkým obsahem soli a nasycených mastných kyselin; pozor na slané uzeniny by si měli dát i lidé s nízkým krevním tlakem. Špekáčky nedělají dobře ani lidem s nemocným žlučníkem.

Opékání na ohníčku přesto patří k tradičním letním zábavám českých dětí i rodičů a správně propečený voňavý špekáček, z něhož stéká omastek, se již podle Kubce zařadil mezi typická česká jídla. „V téhle formě jsem se s tím nikde nesetkal, nikde jinde ve světě nedostanete špekáček,“ dodal kuchař.

Čtěte také: OBRAZEM: Špekáčky opékáme už 120 let

Autor: ČTK

5.7.2011 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
12 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Zleva kameraman Martin Šec a režisér Jiří Strach.

Kameramani ocenili Šece za Anděla Páně 2, Jandu za seriál Rapl

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Podivín – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Vybavení a spotřeba českých domácností: Auto vlastní dvě třetiny českých rodin

Praha - Zhruba dvě třetiny energií, které české domácnosti spotřebují, používají k vytápění. V roce 2015 to bylo 196 585 terajoulů. Průměrná energetická náročnost českých domácností od roku 1990 klesla o 28 procent na 65 gigajoulů na byt. Televizí, pračkou a ledničkou disponuje drtivá většina českých domácností. 

Nový objev! Planety kousek od Země mohou být plné života

Nová soustava má hned sedm planet, navíc tři z nich mohou být obyvatelné. To je objev, který rozhýbal vědecké kruhy.

Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF

Evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zvažuje, zda zahájí vyšetřování vůči kandidátovi německé sociální demokracie na kancléře Martinu Schulzovi kvůli některým jeho krokům z doby, kdy byl předsedou Evropského parlamentu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies