V Řecku před několika lety strávili čtyři měsíce ve vazbě. Podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Dvojice dříve tvrdila, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali jako turisté.

Credit Suisse.
V Německu zatkli švýcarského špióna. Mohl sledovat daňové vyšetřovatele

"Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu," uvedli Pezlar a Buchta. K soudnímu stání se mají dostavit v středu do správního střediska Mytilini na ostrově Lesbos.

Dopisem s prosbou o podporu ze strany státu se obrátili na českého premiéra Bohuslava Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ministerstvo bylo oběma občanům nápomocno už při jejich zadržení před pěti lety, řekla jeho mluvčí Michaela Lagronová. "Věříme, ze soud pro oba české občany dopadne dobře a samozřejmě jsme připraveni být jim nápomocni, když budou potřebovat jakoukoli pomoc," uvedla.

Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
Babiš by měl sám opustit vládu. Dohnala ho minulost, říká Hamáček

Dvojice Čechů byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se kromě české diplomacie angažovalo 21.000 občanů formou petice i představitelé státu.

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do ČR se vrátili v lednu 2013. Každý musel uhradit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun).

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a stejně se později vyjádřili také Pezlar a Buchta.

Zdeňka Procházková.
Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka