Nežádoucímu obyvateli, který po zákroku policie skončil v cele předběžného zadržení a jehož případ byl vzhledem k naprosto přehledné důkazní situaci řešen za souhlasu státního zastupitelství ve zkráceném přípravném řízení, ve čtvrtek odpoledne Obvodní soud pro Prahu 5 vyměřil nepravomocný trest: za neoprávněný zásah do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru dva měsíce podmíněně s odkladem na zkušební dobu v trvání jednoho roku. Vzhledem k nesouhlasu obžalované osoby, projeveného využitím opravného prostředku – podáním takzvaného odporu – bude ve věci nařízeno standardní hlavní líčení.

V souvislosti se zákrokem na Cibulce ale soud zřejmě bude zaměstnán mnohem více. Podezřelých se spáchání trestných činů je celkem deset. Z neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru (kde podle prvního odstavce paragrafu 208 trestního zákoníku může v případě, že nejde o čin organizované skupiny, být ve hře až odnětí svobody na dva roky nebo peněžitý trest) policie podezřívá ještě dalších sedm osob; v jejich případě je však podle slov ředitele pražské policie Luďka Procházky potřebné ještě shromáždění dalších důkazů. Další dva lidé pak mají na triku ohrožení pod vlivem návykové látky – z místa totiž odjížděli jako řidiči, přičemž u nich vykázal pozitivní výsledek test na přítomnost drog. Na policejní služebně podle Procházky skončili po zákroku ještě další dva lidé – jeden kvůli ověření totožnosti a druhý byl zajištěn kvůli podezření z jednání přestupkového charakteru; konkrétně šlo o neuposlechnutí pokynu policisty.

Zákrok v usedlosti Cibulka připravili policisté poté, co v úterý večer přijali od zástupce vlastníka trestní oznámení. Ve středu se pak na místo sjelo na 130 policistů ze speciální pořádkové jednotky a antikonfliktního týmu; nechyběli ani kriminalisté II. obvodu pražské policie. Počet přítomných policistů se stal předmětem kritiky nejen ze strany squatterů (jichž se na místě nacházely tři desítky, byť policisté měli k dispozici informace o dvojnásobném počtu), ale i některých pražských politiků. Policie ale trvá na tom, že vzhledem k charakteru rozlehlého objektu (a také s ohledem na dřívější zkušenosti z podobných akcí) šlo o síly zcela přiměřené. „Před zákrokem se na místo dostavila státní zástupkyně, která po prostudování materiálů vydala předběžný souhlas se zadržením konkrétních osob," připomněl ve čtvrtek Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

Samotný zákrok začal úderem deváté hodiny. Obyvatele squatu policisté pomocí megafonu upozorňovali, že se dopouštějí protiprávního jednání, a vyzývali je k opuštění objektu. Lhůtu stanovenou k odchodu policisté opakovaně prodlužovali. Ředitel Procházka ve čtvrtek vysvětlil, že se tak stalo kvůli tomu, že většina přítomných vyslovovala souhlas s odchodem – současně ale tihle lidé, s nimiž byli v kontaktu příslušníci antikonfliktního týmu, upozorňovali, že potřebují víc času na sbalení svých věcí.

Na místě nakonec zůstali čtyři lidé. Ti na opakované výzvy reagovali jednoznačně: objekt odmítli opustit a vyšplhali se do věže. Ke změně postoje je nepřesvědčili ani členové antikonfliktního týmu, ani vyjednavač. A argumentem se stalo ani upozornění, že v případě nerespektování pokynů bude následovat zákrok s použitím donucovacích prostředků.

Následoval. Čtveřici vyvedli těžkooděnci ze speciální pořádkové jednotky. Použili hmaty, chvaty a slzotvorný prostředek, informoval ředitel Procházka. „Abychom zamezili jakýmkoliv fatálním následkům zákroku, byli na místo přizváni hasiči, kteří v rizikových místech rozprostřeli dopadové vzduchové matrace. Zároveň byla na místě přítomna i lékařská služba," připomněl Hulan. To vše pro případ možného pádu. Nic vážného se ale nikomu nestalo; vyváděné osoby utrpěly pouze oděrky. Tři z nich, dva muži a žena, si ale stěžovali na bolesti v oblasti trupu. Byli proto přivolání záchranáři, kteří je odvezli do nemocnice. Odtud byli všichni pacienti po ošetření propuštěni.