„Na toku Bělé v profilu Mikulovice (na Jesenicku) je očekáván vzestup hladiny s dosažením druhého, případně třetího stupně povodňové aktivity. Na přítocích horního toku Moravy mohou přítoky vystoupit k prvnímu stupni povodňové aktivity," uvedli pracovníci ČHMÚ.

V Praze dnes po 21:00 vzrostl průtok kvůli odpouštění vody z vodního díla Vrané na 3150 metrů krychlových za sekundu. „Kulminaci předpokládáme během zítřejšího (úterního) dopoledne na úrovni 3200 až 3300 m3/s," uvedli dnes večer pracovníci ČHMÚ.

Voda by měla stoupat ještě dnes v noci na dolní Berounce, kulminace se očekává v úterý časně ráno, pak voda doteče do Prahy. „Na středním toku už Berounka kulminuje, během noci bude klesat," uvedl Dvořák.

Ve Středočeském kraji rychle stoupá dolní tok Labe pod soutokem s Vltavou, předpokládaná kulminace v Mělníku bude v úterý. Naopak povodí horního Labe nad Mělníkem již kulminovalo, rychle klesá dolní tok Sázavy.

Kulminace Labe na dolním toku v Ústí nad Labem se předpokládá ve středu, a to na úrovni okolo 4000 metrů krychlových za sekundu. Naopak toky v povodí Lužické Nisy už mají svůj vrchol za sebou. V západních Čechách stoupá Radbuza ve Staňkově.

Na jihu Čech podle ČHMÚ většina toků již klesá, případně se blíží kulminaci. Stoupají pouze hladiny na dolním toku Nežárky a v povodí horní a střední Lužnice. Dolní tok Lužnice však bude i nadále klesat.

Zatažené nebe s občasnými přeháňkami nebo bouřkami meteorologové očekávají celý týden, ve druhé polovině se však už denní maxima přehoupnou přes 20 stupňů Celsia.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde