Stížnost konkrétně směřovala proti sérii usnesení Okresního soudu Praha-východ, Krajského soudu v Praze a Vrchního soudu v Praze z července až září 2016. Justice dospěla k závěru, že důvody vazby trvají, a to s ohledem na hrozbu vysokého trestu, Šrytrovy kontakty na kriminální prostředí i kvůli riziku útěku do zahraničí.

Čtěte také: Klíčová svědkyně v případu mafiánského bosse Běly odvolala výpověď

Podle stížnosti soudy udělaly procesní chybu například v tom, že včas nerozhodly, zda lze vazbu nahradit slibem obviněného. Pochybení však podle ústavních soudců nemá takovou váhu, aby museli vazební rozhodnutí zrušit.

Ústavní soud (ÚS) připomněl, že řízení je nutné hodnotit jako celek. "Z tohoto pohledu byla práva stěžovatele zachována, když o jeho ponechání ve vazbě (jakož i o jím navržených institutech nahrazujících vazbu) bylo řádně rozhodnuto a soudy posoudily veškeré jím přednesené argumenty, na čemž nic nemění jejich dílčí přehmaty," stojí v usnesení.

Šrytr se do vazby dostal loni na jaře. Ústavní stížnost podal v listopadu, Ústavní soud o ní rozhodl v prosinci, koncem roku usnesení zpřístupnil ve své databázi. V době rozhodování ÚS byl Šrytr stále ve vazbě.

Bělu zavraždili v dubnu 1996 před jeho vilou v Úvalech u Prahy. Maskované komando si údajně z domu odneslo i mnohamilionový lup.

Čtěte také: Kriminalisté objasnili vraždu Antonína Běly, mafiánského bosse z 90. let

V médiích se tehdy objevovaly informace, že za vraždou Běly stál kontroverzní podnikatel František Mrázek. Ten byl zavražděn o deset let později. Šrytr býval Bělovým řidičem, později jako bodyguard chránil právě Mrázka. Vraždu Běly Šrytr popírá. Česká televize loni v říjnu informovala, že klíčová svědkyně proti Šrytrovi odvolala svou výpověď. I poté ale soudy znovu rozhodly, že důvody vazby trvají.