Pro samostatnou cestu k volbám dnes až na jeden hlas, který se zdržel, hlasovali všichni členové širšího vedení hnutí. Lidovci zatím na rozhodnutí Starostů nereagovali.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.
Hnutí STAN odmítlo kandidátku s lidovci. Do voleb půjde samo

"Je před námi tříměsíční volební kampaň, kdy se naší odvahou budeme snažit vzbudit emoci. Výsledky českých voleb nemusí být na základě průzkumů veřejného mínění," uvedl Gazdík k dalšímu plánu hnutí. STAN bude kandidovat ve všech krajích.

První místopředseda hnutí Vít Rakušan doplnil, že STAN půjde do voleb s deseti regionálními uskupeními, která Starosty podporovala i v koaličním projektu. "Zůstávají s námi i ve chvíli tohoto našeho rozhodnutí," konstatoval.

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

STAN reaguje na rozhodnutí lidovců z minulého týdne změnit formu spolupráce. KDU-ČSL chce, aby místo dříve dohodnuté volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky. Znamenalo by to snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent při zachování společného programu obou uskupení i podoby kandidátních listin, na kterých měli Starostové lídry v šesti krajích a druhá místa v osmi krajích.

"STAN půjde do voleb samostatně. Jsme připraveni na samostatný postup a odmítáme být součástí byznysu s průzkumy veřejného mínění, tak abychom byli osočování, že naše hlasy propadnou a že tím hazardujeme s hlasy voličů a přispíváme k vítězství třeba Andreje Babiše," uvedl Gazdík. O postoji hnutí informoval předsedu lidovců Pavla Bělobrádka, s nímž se nad koaliční smlouvou sejde ve čtvrtek.

Ivan Bartoš.
Největší potenciál má ANO, SPD, Realisté a Piráti, ukázal průzkum

Rakušan zdůraznil, že Starostové společnému projektu s lidovci věřili. "Situace, jak se vyvíjela od minulého týdne, není úplně udržitelná a není přijatelná pro drtivou většinu naší členské základny," uvedl.

Podle Gazdíka je hlavním důvodem odmítavého postoje STAN k nabídce KDU-ČSL vytváření identity. "Mnoho voličů vlastně dnes neví, že jsou to Starostové a nezávislí, protože my jsme po sedm let byli poslanci TOP 09 a lidé si s námi některé úspěchy, které jsme tady ve Sněmovně prosadili, prostě nespojují. Naše členská základna ani kolegové další starostové ani naše podporující regionální hnutí nejsou připraveni podpořit čistou kandidátku KDU-ČSL, abychom se stali poslanci KDU-ČSL, a tím upřeli vlastní identitu a dále se v průzkumech i veřejném prostoru objevovali minimálně," uvedl.

Hnutí má podle Gazdíka ve volbách šanci uspět, jenom k tomu musí mít odvahu. Do poloviny srpna musí hnutí stejně jako ostatní kandidáti do voleb odevzdat kandidátní listiny. Podle vedení hnutí je to krátký, nicméně splnitelný termín. Do voleb hodlá vložit 26 milionů, které mělo připraveno pro kampaň v koalici. Zatím utratilo zhruba 2,5 milionu korun.

STAN podporuje v prezidenské volbě Drahoše
Kandidát na prezidenta Jiří DrahošZdroj: DENÍK/ Martin DivíšekHnutí Starostové a nezávislí (STAN) podporuje prezidentskou kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Usnesl se na tom dnes v Praze celostátní výbor STAN. Jeho předseda Petr Gazdík spolu se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem začátkem července oznámili, že svým stranám navrhnou, aby Drahošovu kandidaturu podpořily. Drahoš tehdy řekl, že si podpory váží, chce ale zůstat nestranickým kandidátem. Prezidentské volby by se podle plánu měly konat v lednu příštího roku.

Lobbista Marek Dalík.
Dalík půjde kvůli kauze Pandur na pět let do vězení, dostal i peněžitý trest