"Tito kandidáti jsou dohodnutí v rámci společných kandidátek v celé republice, to znamená i s TOP 09," uvedl Horník. Doplnil, že byly volební obvody, kde chtěly svého kandidáta nasadit obě strany, z toho ale sešlo. "Nakonec se to vyčistilo," prohlásil.

Horník však nevyloučil, že se objeví osobnosti, které půjdou do voleb samostatně. "Je možné, že někde se někdo utrhne a bude chtít kandidovat, ale v ten okamžik může taky kandidovat ne za jeden, nebo druhý subjekt, ale jako soukromá osoba," popsal Horník.

Spolupráce s TOP 09 plyne se smlouvy, kterou spolu oba subjekty uzavřely v roce 2009. V minulosti měly strany spojené kandidátky do Poslanecké sněmovny i v komunálních a regionálních volbách. Spojenectví obě partaje potvrdily znovu v roce 2013. Do letošních krajských voleb však STAN nasazuje vlastní kandidátky.

Při výběru kandidátů do Senátu hnutí vsadilo na starosty a zastupitele. Sám Horník je starostou Božího daru 26 let a senátorské křeslo bude obhajovat potřetí. V obvodu Kutná Hora je kandidátem STAN Ivo Šanc, který byl starostou Kutné Hory dvě volební období. Čtveřici úřadujících starostů doplňují Drago Sukalovský z Kuřimi a Petr Holeček z Kralup nad Vltavou.

Tři z kandidátů jsou lékaři. Primář dětského a dorostového oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek kandiduje v obvodu Most. Primář chirurgického oddělení nemocnice v Krnově Bronislav Sedláček bude usilovat o mandát v obvodu Bruntál. V obvodu Kroměříž je kandidátem STAN zástupce primáře ortopedického oddělení tamní nemocnice Vojtěch Škrabal. "Doufáme, že se nám podaří dostat do Senátu všechny naše kandidáty," prohlásil Horník.

Prioritami STAN pro senátní volby je ukončit zadlužování krajů, posílení krajských samospráv a zastavení růstu počtu krajských úředníků.