„Všichni na nás kašlou, nikdo se s námi nechce bavit, tak přitvrdíme,“ uvedl starosta Trokavce Jan Neoral. Se svými kolegy chce oslovit stovky dalších starostů a zapojit do odporu vůči radaru zástupce obcí z dalších krajů. Na postup české vlády si chtějí stěžovat u institucí Evropské unie v Bruselu, na Stranu zelených u jejích evropských kolegů.

Premiéra Topolánka vyzval starosta Neoral k okamžité rezignaci. „Premiér lhal před celým národem,“ řekl starosta. Předmětem sporu je Topolánkova věta „Všude umírají lidé,“ jíž premiér na besedě s obyvateli brdských vesnic odbyl jejich obavy z rizik spojených s radarem. Ve sněmovně pak na dotaz poslance Václava Votavy (ČSSD), zda tím potvrzuje zdravotní možné nebezpečí související s existencí radaru, odpověděl, že čerpá ze špatných zdrojů.

Premiérovi spolupracovníci však obvinění odmítají. „Premiér na besedě odpovídal, co se stane, když vypukne válečný konflikt. Otázka pana Votavy se týkala případných zdravotních rizik v době míru,“ řekl Deníku vedoucí tiskového odboru premiéra Martin Schmarz.

Podle něj vláda rozhodně se zdravím lidí hazardovat nechce. „V tomto ohledu platí, co tvrdí premiér od začátku: Pokud by se vyskytla taková rizika, vláda by jednání ukončila,“ řekl mluvčí premiéra Martin Schmarz.

Starostové kritizovali také vládního koordinátora pro radar Tomáše Klvaňu a odmítají s ním komunikovat. „Pan Klvaňa šíří pouze pomluvy a lži,“ tvrdí Neoral. Klvaňa se však brání. „To je naprostá pomluva. Já tam neustále jezdím a vysvětluji a potvrzuje se, co už jsem řekl mnohokrát. Ten radar, který je na Marshallových ostrovech, nemá naprosto žádné vedlejší zdravotní účinky,“ říká.