Pětaosmdesátiletý Jaroslav Hošek z Tachova se mohl až do pondělí chlubit titulem nejstarší kandidát v komunálních volbách pro letošní rok. Že ale figuruje na osmnáctém z jedenadvaceti míst kandidátky tachovské TOP 09, prý vůbec nevěděl.

Jakmile to zjistil, okamžitě z ní odstoupil. O zařazení na kandidátní listinu pro volby do tachovského zastupitelstva se podle svých slov dozvěděl jen náhodou, když byl v pondělí na radnici. „Zjistil jsem při jednání na Městském úřadu v Tachově, že jsem byl zařazen na kandidátní listinu,“ řekl důchodce Deníku. Pohoršuje se nad tím, že se tam dostal, aniž by s tím souhlasil.

Proto hned v pondělí napsal dopis, ve kterém požádal TOP 09 o zrušení své kandidatury. „Prohlášení kandidáta bylo sepsáno bez mojí účasti, bez mého osobního souhlasu a s fingovaným podpisem,“ vysvětluje Hošek důvod, proč nechce mít s touto stranou nic společného. Předsedu tachovské organizace TOP 09 a lídra tachovské kandidátky této strany Josefa Janů záležitost mrzí zejména proto, že v osobě Jaroslava Hoška má velmi blízkého člověka.

Šéfa TOP 09 to mrzí

„Ale na kandidátku jsme jej rozhodně bez jeho vědomí nezařadili,“ hájí se předseda „topkařů“ Janů. „To bych si nikdy nedovolil, jednat bez něčího vědomí. Navíc je pan Hošek blízký příbuzný,“ řekl Deníku.

Rozhodnutí seniora odstoupit ale naprosto chápe. „Je to jeho svobodné rozhodnutí. Spíše mě to celé mrzí z lidského hlediska než politicky. Chtěl jsem se mu za jeho celoživotní postoj nějak odměnit. Proto jsme jej navrhli. Trochu se to teď vymstilo,“ dodal Janů.

Krajská organizace TOP 09 nečekanou kandidaturu Jaroslava Hoška a jeho odstoupení z voleb prozatím odmítá jakkoli komentovat. „Informace o odstoupení ke mně dorazila v úterý odpoledne. A žádné přesnější informace k tomu nemám. Proto se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat,“ prohlásila krajská manažerka strany Eva Šafránková. Titul nejstaršího kandidáta na Tachovsku tak po odstoupení Jaroslava Hoška patří dvaaosmdesátiletému lékaři Zdeňku Žižkovi (ODS).