A dopravní policisté mobilizují síly; již s předstihem také naplánovali posílení služeb vyšetřovatelů dopravních nehod. Nejen s ohledem na návštěvu papeže, spojenou s průjezdem jeho kolony i s přesuny desetitisíců poutníků, ale významnou roli sehrávají také tři volné dny – zvlášť když meteorologové předpovídají poměrně slušné počasí.

„Ze zkušenosti lze odvodit, že kritické dny na silnicích se s určitou pravidelností opakují; mění se jen místa tragédií,“ konstatoval Josef Tesařík, který se na policejním prezidiu dlouhodobě zabývá sledováním statistik nehodovosti.

Připomněl, že loni byl poslední zářijový víkend mimořádně tragický – zahynulo osm lidí a v pondělí dalších pět. Příčiny neštěstí přitom zůstávají stále stejné.

„Jedná se především o lehkomyslné překračování rychlostních limitů či nepřizpůsobení rychlosti situaci a z toho vyplývající nezvládnutí vozidla, dále o nebezpečný způsob předjíždění nebo nevěnování potřebné pozornosti řízení a situaci v provozu,“ zdůraznil pplk. Tesařík pravidlo bezpečného návratu.