Advokátka si proto chce na rozhodnutí žalobce stěžovat u nejvyššího státního zastupitelství. Státní zástupce se hájí tím, že postupoval podle zákona.

Smetka si odpykává dvanáctiletý trest, soudy ho označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Jako úhrada škody mohl údajně sloužit i rekreační areál Rabyně u nádrže Slapy. Majetek ale byl poté, co byla kauza přesunuta z Prahy k vrchním žalobcům do Olomouce, odblokován, uvedla televize. Nový majitel, který areál koupil v dražbě, tak může s majetkem nakládat.

„Tím, že je teď majetek odblokován, tak může zmizet. Proto se domnívám, že by měl být zajištěn," uvedla Marvanová. Advokátka si proto chce na postup olomouckého žalobce, který o odblokování rozhodl, stěžovat u nejvyššího státního zastupitelství.

H-System v 90. letech uzavřel se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka, kterého soudy označily za hlavního strůjce podvodu, byl odsouzen na 12 let do vězení.