Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štědrovečerní večeře podle našich babiček a prababiček

Praha - Důležitou součástí štědrovečerní večeře byly oplatky s medem, které si sedící vyměňovali mezi sebou, aby byli všichni v příštím roce pospolu. Základem byla pak zasmažená nudlová nebo houbová polévka. Někde se jedla i zelná s fazolemi a houbami.

24.12.2013 4
SDÍLEJ:

Tradiční štědrovečerní večeře.Foto: DENÍK/ Michaela Hasíková

Hlavním jídlem byla houbová omáčka, krupičná kaše posypaná skořicí. Důležitou součástí bylo sušené ovoce, vánočka nebo koláče. Vždy byl uvařen velký hrnec kompotu ze sušeného ovoce suchaří.

Někde se uvádí, že se jedl na Štědrý večer i černý kuba jídlo z krup, hub a česneku. Velké množství česneku mělo chránit před nemocemi a kouzly.

Zvláštním jídlem podávaným po večeři byly vrány, havrani nebo klasy. Byly to pečené buchtičky uvnitř s povidly, posypané mákem a cukrem a polité mlékem.

Až po druhé světové válce se začala vařit rybí polévka z rybích hlav a stal se hlavním jídlem smažený kapr s bramborovým salátem.

Vánoční stůl se neobešel bez luštěnin. Ty se vkládaly spolu s mincemi pod ubrus. Plodiny měly přinést bohatství v nastávajícím roce. Ze stejného důvodu se dávala pod stůl otépka obilí.

Štědrovečerní stůl se také ovazoval řetězem, aby všichni, kdo u něj sedí, zůstali v příštím roce pospolu.

Gabriela Směřičková

Autor: Redakce

24.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3 9

Další napětí mezi Íránem a USA? Írán úspěšně otestoval novou balistickou střelu

Sklizeň švestek. Ilustrační foto.
14

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Petr Fiala: Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná

Převzal finančně rozvrácenou stranu s mizernou pověstí, na níž se podepsali jak regionální kmotři, tak expremiérova milenka Jana Nagyová. ODS před posledními volbami nebyla v dobré kondici, a pokud je nyní opět nejsilnějším hráčem v pravicové části kolbiště, má na tom velkou zásluhu emeritní rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala, který v roli předsedy vrátil občanským demokratům serióznost a hlavně ideovou náplň.

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Prohraná sázka fotbalového fanouška: Z Žižkova pěšky až do Pardubic

Na fotbalový zápas na hřišti soupeře fanoušci většinou cestují auty, vlaky nebo autobusy. Může se ale stát, že se jeden z fanoušků vsadí s hráčem svého klubu… A prohraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení