„Je důležité vědět, že tento systém bude fungovat ještě předtím, než ho rozmístíme,“ uvedl předseda senátního výboru pro ozbrojené síly Carl Levin.

Váhání amerických kongresmanů ale nijak nenahlodalo přesvědčení české vlády, která už v květnu schválila hlavní smlouvu o umístění amerického radaru v Česku. Podpisem ji mají stvrdit šéfové obou diplomacií Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová 8. července. „Jedna věc je smlouva do budoucna, kterou teď podepíšeme. Druhá pak to, kdy Američané ráčí tu kouli postavit a uvést do provozu. To je ovšem jejich záležitost – éto váše ďélo, říkám,“ sdělil Deníku ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za zelené).

Podle něj není podstatné, zda bude radar v Brdech stát v roce 2011 nebo 2015. „Příštích deset let k nám nepřátelské rakety s dlouhým doletem asi nedosáhnou. Jde o to být připraveni,“ dodal Schwarzenberg.

Poláci jsou nejspíše ze hry

Protirakety, které by měly být podle amerických plánů umístěny v roce 2013 na základně v Polsku, nejsou dostatečně vyzkoušeny. Uvedli to ve své zprávě odborníci z amerického ministerstva obrany. Deset protiraket má doplňovat radar v českých Brdech, k jehož výstavbě dala zelenou česká vláda už v květnu. Přes problémy Washingtonu s Varšavou česká ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU–ČSL) před časem Deníku řekla: „Možnost oddělení radaru v Čechách a raket v Polsku nebyla a není na pořadu dne.“

Ze zprávy, předložené již loni v říjnu americkým zákonodárcům, vyplývá, že není jasné, zda by antistřely v případě nasazení vůbec fungovaly. S dokumentem byli seznámeni kongresmani, avšak teprve nyní jeho kopii získala agentura AP.

Bush ignoroval nedostatečné testy

Vláda prezidenta George Bushe se snažila nedostatečné testy ignorovat a přesvědčovala zákonodárce z Kongresu, že systém bude nepřátelské rakety sestřelovat bez problémů. Nyní se kongresmani přiklonili k názoru odborníků a považují dodatečné zkoušky za nezbytné. Americké ministerstvo obrany ostatně už tři testy protiraket naplánovalo. Tento proces může trvat několik let. Takové zpoždění může být pořádnou ranou Bushovi, pro kterého má protiraketový systém prvořadý význam i přes vážné napětí, které vyvolal s Ruskem. Úřad pro protiraketovou obranu tvrdí, že tři testy evropských protiraket by se mohly uskutečnit do konce roku 2010.

Dosavadní zkoušky se prováděly tak, že byla předem známa letová dráha sestřelované rakety, která navíc letěla méně strmě, než by se pohybovaly skutečné nepřátelské rakety. Zkoušky se týkaly třístupňových protiraket, které jsou zavedeny v USA. V Evropě však mají být rozmístěny dvoustupňové nosiče.

Ve středu se sejdou k radaru poslanci

„Jsme svědky závěrečného pokusu o prosazení radaru za každou cenu, americké firmy mají poslední šanci se tady zaháčkovat. Stane-li se americkým prezidentem Barack Obama, ta šance klesne na nulu. Už nyní se ale nad celým projektem stahují mraky,“ řekl Deníku místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Právě jeho strana svolala na středu mimořádnou schůzi, na níž chce o radarové základně hovořit.

Podle opozice existuje mezi demokratickými zákonodárci USA silné přesvědčení, že stavět základnu ve střední Evropě je nevýhodné. Rakety a radar by měly být buď v kosmu, na území Spojených států nebo na mobilních lodích. „Nepochybuji o tom, že Polsko ze hry již definitivně vypadlo, proto současná administrativa USA vede rozhovory s Litvou,“ dodal Zaorálek. Připomněl, že klub ČSSD disponuje 73 podpisy všech svých členů, kteří se zavázali nepodpořit smlouvu o radaru. Je mezi nimi i jméno Petra Wolfa, který v neděli vystoupil z ČSSD a nyní je na zahraniční cestě v USA.

Jak se rodila smlouva o radaru

19. ledna 2007 - americká vláda požádala svůj český protějšek, o možnost umístit v Česku americký radar. Učinila tak dvě hodiny poté, co Topolánkův kabinet získal ve sněmovně důvěru.

4. dubna 2008 - summit NATO v Bukurešti vyslovil souhlas s budoucím začleněním protiraketové obrany do svých vojenských struktur

13. května 2008 – členové Humanistického hnutí Jan Tamáš a Jan Bednář začali držet hladovku proti radaru. Podle sociologických průzkumů s jeho instalací nesouhlasí dvě třetiny občanů ČR

21. května 2008 - vláda ČR schválila hlavní smlouvu o umístění radaru

8. července 2008 – americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijede podepsat do Prahy hlavní smlouvu o radaru

podzim 2008 – čeští poslanci a senátoři mají projednat smlouvu o radaru

Michal Olbrich, Kateřina Perknerová