Grémium strany poslaneckému klubu doporučilo jednotné odmítnutí obou návrhů. Šťovíček ale pro zákony již jednou ruku zvedl. Klub o případném jednotném hlasování rozhodne v úterý. Pokud se poslanec rozhodnutí klubu vzepře, jediná možnost podle stanov je jeho vyloučení ze strany, řekl místopředseda VV Jiří Kohout. 

„Existuje rozhodnutí grémia, které vyzývá poslanecký klub k jednotnému hlasování," uvedl Kohout. O výzvě užšího vedení strany bude klub hlasovat na pravidelném úterním zasedání. Pokud se poslanci dohodnou na společném hlasování a někdo z nich se rozhodnutí vzepře, grémium může rozhodnout o jeho vyloučení. „Jediná možnost podle stanov je vyloučit toho člověka ze strany," vysvětlil Kohout.

Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové je odmítnutí vyšší DPH i církevních restitucí pro stranu „zcela klíčové". „O výzvě grémia budeme jednat na poslaneckém klubu a do té doby nechci spekulovat či předjímat jakákoli rozhodnutí," uvedla Klasnová.

Jarolím navrhne vyloučení

Pokud Šťovíček zachová svou dosavadní názorovou linii a znovu zvedne ruku pro zvýšení sazby DPH i navrhovanou podobu majetkového vyrovnání s církvemi, navrhne místopředseda VV Tomáš Jarolím grémiu, aby přijalo usnesení o jeho vyloučení. Podobně se zachoval v případě ministra dopravy Pavla Dobeše, který před několika měsíci neuposlechl rozhodnutí grémia a nepodal demisi na svůj vládní post. Dobeš následně VV opustil společně s některými dalšími členy VV. „Precedens pro Šťovíčka tu je," řekl Jarolím.

Podle Kohouta může členství ve straně odebrat grémium. Nepotřebuje k tomu přitom souhlas poslaneckého klubu. „Každý může být grémiem vyloučen ze strany, tedy i pan Šťovíček," upřesnil Kohout. Zbavení stranictví podle něj nemá vliv na mandát poslance ani na členství v klubu.

Po rozkolu uvnitř VV, který vyvrcholil odchodem části poslanců a ministrů v čele s vicepremiérkou Karolínou Peake do nově založené strany LIDEM a odchodem VV do opozice, je Šťovíček jedním z členů klubu, který v důležitých hlasováních podporuje vládu. Vyjádřil například důvěru kabinetu sestavenému z ODS, TOP 09 a LIDEM.