Cílem pouti je podle pořadatelů snaha umožnit Romům z celé republiky se společně setkat, prezentovat vlastní kulturu a přispět tím ke sblížení romské menšiny s majoritní společností. Poutníků v posledních letech přibývá, loni přišlo zhruba 600 Romů. "Na pouť zveme nejen všechny Romy, ale i ty, kteří se zajímají o romskou kulturu či chtějí blíže poznat romské zvyky a tradice," uvedl zástupce ředitelky Charity Olomouc Petr Macek.

Poutníci se na cestu alejí na Svatý Kopeček vydají v sobotu v 10:00, mše je v bazilice Navštívení Panny Marie plánována o hodinu později. Mši bude sloužit první římskokatolický kněz pocházející z romské komunity Vojtěch Vágai. "Význam pouti vidím v tom, že spojuje lidi, a to nejen romskou kulturou. Romové jsou velmi emotivní a věci rádi prožívají. Lidé mě po mši oslovují a prosí mě o modlitbu. Je to zážitek, běžně se mi to nestává," řekl loni kněz Vágai.

Téma Cesta k sobě se promítne i v kázání, součástí bohoslužby bude malé divadelní představení O marnotratném synu dětského salesiánského souboru z Ostravy. Obsahová náplň poutě má podle pořadatelů odpovídat potřebám, které na romskou komunitu klade současná doba. "V čele průvodu půjde poutník, který bude na jednotlivých zastaveních přijímat těžkosti, s nimiž se potýkají dnešní romské děti a mládež," uvedla vedoucí střediska pro etnické menšiny Khamoro Adéla Adámková.

Romské pouti se každoročně účastní celé romské rodiny, pro řadu z nich je to příležitost se sejít na jednom místě. Mnozí Romové se akce účastní každý rok. Ojedinělou duchovně kulturní akci olomoucká charita pořádá osmnáctým rokem. Jde o jedinou akci s tak dlouhou tradicí v tuzemsku.