Leadři? Tváře už se hledají. Pociťuje zrod nového subjektu krajská KDU-ČSL? Oficiálně má předseda krajského výboru Pavel Horák na stole pouze jedno jméno: Adolf Jílek. Lidovecký senátor ale vystoupení z KDU-ČSL se založením TOP 09 nespojuje.

„Odezva na Olomoucku je. Jsou to desítky lidí. Chtějí vstoupit, další chtějí spolupracovat,“ popisoval reakci v Olomouckém kraji na vznik TOP09 člen přípravného výboru Jan Husák. „Obracejí se na naši brněnskou kancelář, a právě vzhledem k zájmu na Olomoucku chceme do dvou týdnů zřídit pracoviště přímo v Olomouci,“ sdělil poslanec, který vystoupil z KDU-ČSL a do TOP 09 zamířil spolu s hlavní postavou, Miroslavem Kalouskem, pak Pavlem Severou, Vlastou Parkanovou a Ladislavem Šustrem.

Podle Husáka ale nepřevažují mezi zájemci o vstup do strany, která zatím čeká na zaregistrování stanov ministerstvem vnitra, členové lidové strany. „Ani na Olomoucku. Mezi zájemci převažují tací, kteří hledají pro sebe prostor a vidí v TOP 09 alternativu. Mají zájem podílet se na něčem, co může změnit stav apatie k politice,“ reagoval poslanec Husák s tím, že někteří už posílají i přihlášky, které v brněnské, ale i ostravské kanceláři postupně shromažďují.

Mají už tváře, prostřednictvím kterých se pokusí přesvědčit voliče v Olomouckém kraji v kampani do předčasných sněmovních voleb? „Velmi pečlivě zvažujeme a tyto tváře vybíráme. Jednáme s osobnostmi ze všech oblastní nejen politiky. Zatím proto tuto otázku ponecháváme bez komentáře,“ sdělil Husák. Na poznámku, že moc času není a ostatní strany již v minulých týdnech delegovali své kandidáty do klání, reagoval, že osobnosti by mohly být známy v červenci, nejpozději na přelomu července a srpna.

Od lidovců do TOP 9

V Olomouckém kraji se v souvislosti s odchodem senátora Adolfa Jílka spekuluje právě o tomto jméně. Jílek opustil senátorský klub KDU-ČSL s Václavem Jehličkou před týdnem poté, co se vedení lidovců sešlo s Jiřím Paroubkem. Do TOP 09 odešla i Ludmila Műllerová.

„Odchod z KDU-ČSL a TOP 09, tyto dvě věci nemají nic společného,“ reagoval v rozhovoru pro Olomoucký deník senátor Jílek. „Pokud budu vstupovat do TOPu budu se rozhodovat samostatně, nemá to nic společného. V tuto chvíli to ale pro mne není aktuální, nemám důvod být ve straně,“ doplnil.

Právě Jílek je jediným, jehož vystoupení z partaje má předseda krajského výboru KDU-ČSL na stole černé na bílém. „V tuto chvíli vím o tomto jediném písemně doloženém odchodu. Zda jej bude někdo následovat, to nevím,“ reagoval Pavel Horák, který je zároveň místopředsedou KDU-ČSL. Někteří lidé naopak po sjezdu do lidové strany v regionu vstoupili. „Jeden člověk požádal o přijetí,“ potvrdil Horák.

Vnímá tedy TOP 09 jako přímou konkurenci? „Z vyjádření představitelů pro mne vyplývá, že je ještě více vpravo, než ODS. Z toho pohledu se mi jeví, že spíše budou brát hlasy ODS než nám,“ reagoval Pavel Horák.