V Praze se střetli anarchisté s příznivci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Neobešlo se to bez zranění, i když na obě strany dohlížely policejní síly a nad Prahou kroužil policejní vrtulník. Opačná situace panovala na Petříně, kde mezitím padl rekord v líbání.

Oslavy se odehrávaly i ve světě. V Moskvě přišlo do provládního průvodu až 150.000 lidí. Kráčel v něm dosluhující ruský prezident Dmitrij Medveděv i jeho předchůdce a nově zvolený nástupce v Kremlu, současný premiér Vladimir Putin. Tisíce lidí se účastnily prvomájových protestů proti úsporným opatřením v Řecku a ve Španělsku. Další tisícovky lidí slavily v Istanbulu či Tunisu.

Už dopoledne začala v Praze na Výstavišti oslava 1. máje pořádaná KSČM. Místopředseda strany Stanislav Grospič vznesl požadavek na zrušení vládních reforem, odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb.

Odpoledne vystřídali komunisty na stejném místě u Křižíkovy fontány sociální demokraté. Své příznivce uvítali hudebním představením na Křižíkově fontáně. Předseda strany Bohuslav Sobotka se pražských oslav neúčastnil a zamířil do Vyškova. Tam prohlásil, že ČSSD využije každou příležitost, jak vyvolat předčasné volby do sněmovny. Podle něj vláda přežila poslední krizi proti vůli většiny občanů. Z podzimních krajských a senátních voleb chce ČSSD udělat referendum o budoucnosti vlá­dy.

Server Novinky.cz informoval, že v Chomutově na mítinku ČSSD promluvil předseda KSČM Vojtěch Filip. Je to údajně poprvé od roku 1989, co předseda komunistické strany hovořil na takového akci sociálních demokratů. Sobotka ale prohlásil, že on by šéfa komunistů na takovou akci nezval.

Svoji prvomájovou oslavu dnes pořádala i vládní ODS, a to v Praze na Petříně. Akci zahájil primátor Bohuslav Svoboda v parku u rozhledny a postupně se na ní představili kandidáti ODS pro podzimní senátní volby v Praze.

V centru Prahy na Střeleckém ostrově slavili 1. máj anarchisté, kteří se pak vydali na náměstí Republiky. Odtud se chtěli vrátit zpět; trasa průvodu přitom vedla kolem Můstku, kde se právě konala demonstrace příznivců krajní pravice. Pravicoví radikálové byli od davu anarchistů odděleni policejní technikou, přes bílé dodávky však létaly nejen nadávky, ale i plastové a skleněné lahve a několik dlažebních kostek a kamenů. Při střetu byli podle policie lehce zraněni tři policisté a dva účastníci protestů. Dvaadvacetiletý muž byl zadržen kvůli napadení policisty.

Oslavně dnešního dne jako svátku lásky dali přednost lidé, kteří vyrazili tradičně se líbat na Petřín či kamkoli jinam. Na pražském Petříně padl odpoledne rekord v počtu párů líbajících se pod rozkvetlou třešní. Prvomájový polibek si na prostranství před rozhlednou dalo 108 párů. Byl tak překonán loňský rekord, kdy se tam v jeden okamžik líbalo 66 párů.

Čtěte také:

Při střetu anarchistů a příznivců DSSS bylo zraněno pět lidí

Anarchisté prošli centrem Prahy, vzduchem létaly lahve

Zhruba 150 příznivců krajní pravice demonstrovalo v Praze

Na Petříně padl rekord v líbání pod rozkvetlou třešní