Investor z Francie chce zámek navštívit v únoru, kdy se chce podívat také do zámku v Křinci na Nymbursku, který by mohl rovněž získat. Firma totiž v Česku hledá osm vhodných zámků, kde by chtěla vybudovat hotely a restaurace.

„Pokud turisté jedou na výlet mimo Prahu, je těžké nalézt kvalitní ubytování, a to i v takové perle jako je Kutná Hora. Dalším souvisejícím problémem je to, že památky bývají často zavřené nebo mají omezený provoz," řekl prezident francouzské společnosti Christian Dromard, jenž se domnívá, že plánovaný projekt by mohl být pro kraj přínosem z hlediska kulturního i ekonomického.

Podle středočeského hejtmana Josefa Říháka jde 
o zajímavou myšlenku. „Pokud by existoval silný investor ochotný vložit do projektu své peníze a pokud by část nákladů pokryly prostředky z fondů Evropské unie, jsem jí nakloněn," řekl hejtman.

Obecně není podle jeho slov problém cokoliv postavit, problematický bývá následný provoz tak, aby se vložené peníze vrátily.

Podle hejtmana Josefa Říháka zatím na takové projekty ale finance nejsou. „Kraj se musí primárně postarat o zateplení škol, o zdravotnictví nebo sociální péči," uvedl k plánům francouzské společnosti středočeský hejtman Josef Řihák.

Cílem druhého jednání s investorem bylo vybrat objekty, které by vyhovovaly požadavkům francouzské společnosti. Ze strany Středočeského kraje byly vysloveny zejména dva návrhy - zámek Buštěhrad a zámek Křinec. Francouzský investor by je rád navštívil v únoru.

Radní Zdeněk Štefek poznamenal, že pro Středočeský kraj je důležitý rozvoj cestovního ruchu a zejména vícedenní turistiky. „Je mi sympatické, že projekt se nesnaží stavět nové hotely či radikálně měnit naše památky na luxusní hotely, ale využít naše historické dědictví, oživit ho a propagovat.

Každý takovýto objekt by znamenal pracovní příležitost pro 60 až 100 lidí z blízkého okolí, obnovu památky, doprovodné ekonomické příležitosti zejména v oblasti cestovního ruchu a tím i rozvoj regionu. K tomu může přispět i pořádání koncertů a dalších kulturních akcí," konstatoval středočeský radní Zdeněk Štefek.