Agent armádní rozvědky odcestoval loni do Libanonu ve skupině se dvěma novináři jindřichohradecké televize, advokátem a tlumočníkem. „Na začátku byla snaha pomoci našemu kuchaři v Libyi. Dnes mnoho takzvaných chytráků říká, že to bylo hloupé a naivní. Neměl krytí, a proto se napojil na skupinu s tím, že to bude obratnější," řekl HN k úkolu Psíka Stropnický. Zmíněný kuchař byl unesen v Libyi loni v březnu, o jeho osudu se zatím neobjevily žádné zprávy.

Ředitel armádní rozvědky přitom ve čtvrtek roli Psíka novinářům odmítl upřesnit. „Hlásíme se k panu Psíkovi, další informace nebudu poskytovat," řekl jen. Ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nic bližšího neřekl, médiím pouze oznámil, že se musí důvod cesty pětice do Libanonu vyšetřit.

Nabídka informací o Čechovi z Libye byla podle médií jen léčkou libanonské tajné služby, která chtěla za pětici Čechů dostat údajně svého pracovníka Alího Fajáda. Ten byl držen v Česku, o jeho vydání žádaly USA. Ve čtvrtek byl na základě rozhodnutí pražského soudu propuštěn z vazby, když ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil Fajádovo vydání do USA. Podle advokáta Vladimíra Řičici již zřejmě Fajád odletěl do Libanonu.

Pelikán odmítl potvrdit, že propuštění Fajáda souvisí s propuštěním pěti Čechů. Stropnický ale v části rozhovoru pro HN zveřejněné již ve čtvrtek na serveru IHNED uvedl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Později v tiskovém sdělení napsal, že jeho vyjádření pro HN „bylo uvedeno v širším kontextu souvislostí, které jsou pro tento případ důležité". „Jedna publikovaná věta je příliš zjednodušující a nepopisuje komplexně složitou podstatu kauzy. Chci plně podpořit vyjádření ministra zahraničních věcí (Lubomíra Zaorálka z ČSSD), že vláda s teroristy nevyjednává," uvedl Stropnický.