Stropnický připomněl, že za 14 dnů budou ministři obrany členských zemí NATO jednat v Bruselu. Setkání by se měl poprvé zúčastnit i nový americký ministr obrany James Mattis. Podle Stropnického všichni čekají, zda potvrdí "základní teze", o kterých v oblasti obrany hovořil nový americký prezident Donald Trump. Stropnický poznamenal, že Mattis má ve vojenském prostředí vysoký kredit, a proto jeho slova budou brána velmi vážně.

Čtěte také: Stropnický: Zpravodajci odvrátili dva teroristické útoky

Jedním z požadavků vůči evropským členským zemím NATO, o kterých Trump mluvil, je vydávání dvou procent HDP na obranné výdaje. Tento závazek, na kterém se v minulosti Severoatlantická aliance shodla, dodržuje jen velmi málo zemí. Spojeným státům se nelíbí, že podstatnou část rozpočtu NATO tvoří ony. Stropnický řekl, že ministři dnes hovořili například o tom, co znamená navýšení na dvě procenta HDP "ve smyslu času". Nikdo podle něj vydávání dvou procent HDP jako legitimní závazek nezpochybňuje. Poznamenal ale, že si například nedokáže představit, že by Německo, které vydává na obranu 1,23 procenta HDP, skokově zvýšilo své výdaje na požadovaná dvě procenta.

Ministři hovořili i o závěrech varšavského summitu NATO z loňského července, při kterém bylo rozhodnuto o posílení východního křídla aliance v Pobaltí a Polsku. Právě do Polska již v lednu dorazili američtí vojáci. "S touto brigádou by i ostatní země regionu rády uspořádaly nějaká cvičení. Ta domluva je už v řadě zemí. My jsme se také připojili, že bychom se rádi do toho zapojili," řekl Stropnický.

Probíralo se také výcvikové cvičení v Pobaltí, kam země V4 během letošního roku pošlou své vojáky. Česká jednotka již na cvičení dorazila na začátku ledna. Podle Stropnického své působení ukončí podle plánu koncem března.

Tématem setkání byla i otázka takzvaných battlegroup Evropské unie, kterou visegrádská čtyřka, stejně jako v roce 2016, společně vytvoří v roce 2019. Stropnický poznamenal, že by pro kredibilitu battlegroup EU bylo dobré, aby se mechanismus jejich nasazení zpružnil.

Čtěte také: Obrana podepsala nákup 20 pandurů za dvě miliardy korun