V Mali již česká armáda nyní působí pod patronací mise Evropské unie. Podílí se na výcviku maliských vojáků, hlídá také velitelství mise v hlavním městě Bamaku na jihu státu. Tedy v místech, kde je bezpečnostní situace poměrně klidná.

Nový mandát umožní vyslání až 25 specialistů. Působit budou na severu africké země, kde se odehrávají boje s islámskými radikály. V misi MINUSMA pod OSN budou spolupracovat s nizozemskými vojáky.

Dalších až pět důstojníků chce česká armáda vyslat na Golanské výšiny do mise OSN UNDOF. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka by měli do Izraele zamířit tři vojáci. Působit budou ve velitelství mise. Pokud by OSN požadovala navýšení české účasti, odjet by podle mandátu mohli další dva vojáci.

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě prosazoval rozsáhlejší zapojení českého vojska na Golanech. Viděl v tom možnost boje proti islámskému terorismu. Vedení armády ale namítalo, že mise OSN je nebojová a kvůli válečnému konfliktu v Sýrii fakticky nefunkční.

Ministerstvo obrany počítá, že působení 30 českých vojáků do konce roku 2016 by mělo stát 182 milionů korun. „Část vynaložených finančních prostředků bude refundována podle finančního mechanismu OSN," uvedlo ministerstvo.