Poprvé před 15 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v dokumentu Síla lidskosti – Nicholas Winton, za který získal International Emmy Award. Potřetí v česko-slovenském dokumentu s hranými pasážemi Nickyho rodina. Premiéry v Praze se v lednu 2011 tehdy 101letý Winton zúčastnil. Snímek získal téměř čtyři desítky cen a promítal se po celém světě. Loni například v amerických a francouzských kinech, k nimž letos přibudou ta v Austrálii.

Na pódiu se dnes objevili herci z těchto snímků Klára Issová, Braňo Holiček a Tereza Brodská. Patnáctiletá studentka operního zpěvu na ostravské konzervatoři Patricia Janečková, která v roce 2010 zvítězila v soutěži Talentmania, zazpívala píseň Potkám tě zas z filmu Všichni moji blízcí a členové Dismanova souboru přečetli úryvky z nejlepších literárních prací na téma Nicholase Wintona. Mezi gratulanty byli například Stanislav Zindulka, Věra Čáslavská, Jiří Stránský a Milena Grefellová-Bainesová, která je jedním ze zachráněných Wintonových dětí. Už v polovině dubna mu v předstihu předala v jeho domku v Maidenheade kytici žlutých růží a osobně se tam o minulém víkendu zúčastnila oslavy jeho životního jubilea.

Slavný příběh

Příběh Wintonovy záchranné akce je dnes známý po celém světě. Václav Havel mu předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka, královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu, americký Senát a Kongres ho ocenil rezolucí a od britského premiéra dostal medaili Hrdina holokaustu. Prezident Miloš Zeman mu hodlá na podzim udělit Řád Bílého lva. Petice studentů středočeského gymnázia Open Gate zasazující se o to, aby dostal Nobelovu cenu za mír, má přes 241.000 podpisů. Jeho čin připomíná na pražské Kampě až do poloviny června výstava fotografií a dokumentů Wintonovy vlaky.

Nejen v České republice se mnozí studenti rozhodli jít po jeho stopách a udělat něco dobrého. Vymýšlejí charitativní projekty, pomáhají zachraňovat podvyživené a nemocné děti v Kambodži a Africe. „Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton. Do povědomí veřejnosti se dostal až v roce 1988 díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi" ve studiu BBC.