„Možná zatím nejste tak daleko, jak byste si přáli, ale přesto cítíme, že nám máte co předat. Doufám, že i my budeme moci něco světu předat," řekla politička.

„Silně na mě zapůsobilo jak se lidé z různých koutů světa upřímně zajímali o dění v Barmě," komentovala nositelka Nobelovy ceny míru návštěvu pražského Fora 2000. Během zastávky v Česku se setkala nejen s prezidentem Milošem Zemanem, ale také s ministrem zahraničí a členy Senátu. „Bavili jsme se o těžkostech přechodu od autoritativního režimu k demokracii. Shodli jsme se, že současná Barma řeší komplexnější problémy, než před kterými jste tehdy stáli vy" řekla nynější barmská poslankyně.

Pojízdné knihovny

Jako hlavní problém nynější Barmy zmínila Su Ťij, nynější ústavu vytvořenou vojenskou juntou. Dokument je podle ní natolik nedemokratický a rigidní, že bude podle ní možná nutné jej celý přepracovat. Největší radost bývalé disidentce v poslední době udělalo zprovoznění pojízdných knihoven, které začaly dojíždět do některých barmských vesnic. „Někteří mí přátelé byly k tomuto projektu skeptičtí, ale okamžitě slavil obrovský úspěch. Naplňuje mě to radostí, protože to znamená budování budoucnosti," řekla politička s tím, že převážnou většinu v pojízdných knihovnách tvoří dětské knížky.