Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na vědce z České geologické služby a Jihočeské univerzity, kteří uvedený průzkum provedli.

„Přestože síry se dnes do vzduchu vypouští asi tolik jako ve 20. letech 20. století, jezera na tom rozhodně tak dobře nejsou. Vrchol ukládání emisí byl od druhé světové války do začátku 90. let a tím, že jsme odsířili, znečištění jednorázově nezmizelo. Sloučeniny v půdách, které by mohly okyselení jezer bránit, jsou pryč,“ řekl deníku jeden z autorů studie Jakub Hruška.

Vědci uvádějí, že ještě v první polovině 20. století byli v šumavském jezeře Laka a Plešném jezeře pstruzi, v Černém jezeře navíc i siveni. Dnes prý ryby nejsou v žádném z nich. A podobně jsou na tom i drobné organismy jako třeba korýši dafnie.

„Máme dobře zdokumentováno, že ještě na začátku 20. století v Plešném a Černém jezeře žila spousta druhů dafnií. Dnes tam je druh jediný,“ uvedl Hruška. Podle členů výzkumného týmu bude regenerace velice pomalá. „Než se půda vzpamatuje natolik, aby i málo kyselé deště uměla pročistit, může to trvat nejméně třicet, ale i více let. Víme to z přesných matematických modelů,“ dodal Hruška.