"My jsme vlastně touto akcí chtěli vzdát hold a připomenout jak oběti komunistického režimu, tak vlastně i aktivní odpůrce, lidi, kteří s vědomím značného osobního rizika proti tomu režimu dokázali aktivně vystupovat," řekl Karel Strachota z programu Jeden svět na školách, který projekt pro školy připravil.

Rezavý plot vydrží na Václavském náměstí do pátku, děti na něj navěsily vězeňské úbory a do drátů zapletly rudé růže, které mnoho z nich přineslo. Na 700 pražských školáků se dnes také zúčastnilo promítání filmu Kousek nebe z prostředí komunistického kriminálu.

Studenti ve vězeňských úborech zároveň v centru Prahy rozdávali červené stužky s nápisem Den příběhů bezpráví a letáčky informující o tom, že v letech 1948 až 1989 bylo z politických důvodů více než čtvrt milionu lidí protiprávně odsouzeno, 241 popraveno a 400.000 lidí bylo vyhnáno ze země.

"Na to jsem se dost těšila, jak ti lidé na to budou reagovat, a myslím, že ta reakce je především pozitivní," popsala své dojmy jedna z "vězenkyň" rozdávajících letáky, studentka Gymnázia Jižní Město Anna-Marie Rychetská.

Připomínka historických událostí se dnes konala i na školách v Uherském Hradišti, Litomyšli, Ostravě - Hrabové, Malči, Frýdlantu nad Ostravicí nebo Krupce. Kromě stužek a letáčků učitelé žákům pouštěli film Případ Dr. Horáková, pokládali věnce a zapalovali svíčky u pomníků obětem komunismu.

Projekt Jeden svět na školách nabízí kantorům dokumentární a hrané filmy a další materiály k výuce dějepisu. Na stovkách škol se v listopadu každoročně konají filmové projekce a besedy s pamětníky a historiky.

"Je potřeba to připomínat jak mladým lidem, tak i dospělým lidem. Na řadě škol se pedagogové tomu období věnují, vedle toho je řada škol, kde končí výuka dějepisu 2. světovou válkou, respektive rokem 1948," upozornil Strachota. Z nedávného průzkumu společnosti Člověk v tísni mezi 1100 středoškoláky také vyplynulo, že více než polovina středoškoláků ví o historii let 1948 až 1989 velmi málo nebo téměř nic. Téměř třetina studentů si navíc myslí, že za socialismu se žilo lépe než teď.