Pacientskými ombudsmany jsou čtyři sociálnědemokratičtí politici. Léky nehrazené z pojištění by podle Gajdůškové měli pacienti bojkotovat.
"Vyzýváme pacienty, aby po svých lékařích vyžadovali předepisování léků, které jsou plně hrazeny, a na které tedy již nemusejí doplácet," uvedla. Pacienti mohou sdělit problémy s dostupností léku i přímo Svazu pacientů na adresu poradna.leky@pacienti.cz.

K lékům, které pojišťovny nehradily, přibylo od 1. července dalších 150, jsou mezi nimi přípravky na bolest, alergie či kožní problémy. Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs potvrdil, že za některé tyto léky není náhrada, třeba za šetrná projímadla, promazávadla pro děti s ekzémem či přípravky s obsahem vápníku pro lidi s osteoporózou.

Léky na alergii

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) si pacienti ale nově platí léky, které jsou levné, a někteří si je už i dřív kupovali. Ve většině případů přestaly pojišťovny hradit malá balení, třeba léků na alergii, velká balení hradí dál, takže chroničtí pacienti mají léčbu zajištěnou. Vyřazením z úhrad by podle Hegera mohly pojišťovny ušetřit ročně kolem 400 milionů korun.

Gajdůšková uvedla, že podle zákona musí v každé lékové skupině být lék plně hrazený pojišťovnou. Pacienti by podle ní měli trvat na dodržení ústavního principu práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění.

"Ministerstvo tvrdí, že jeho opatření neomezují přístup ke zdravotní péči, praxe ale vypadá jinak. Lidé mají mimo to, co odvádějí na zdravotním pojištění, zaplatit další půl miliardu korun podnikatelům ve zdravotnictví," uvedla Gajdůšková.

V Česku působí čtyři pacientští ombudsmani pro osm krajů. Pro Středočeský kraj a Prahu je to senátor Marcel Chládek (ČSSD), pro Plzeňský kraj hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD), pro Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) a pro kraj Ústecký poslanec Josef Tancoš (ČSSD).