Můžete zhodnotit výsledek voleb?
Je to tragédie a všechno se nám to po nějaké době vrátí. Proč se tak stalo? Kromě toho, že jsme uprostřed volebního období, jsou to naše vlastní chyby, chyby pravicových stran.

Nemyslím si, že by voličům vadila výměna ministrů, ale určitě se jim nelíbí, když se začnou mezi sebou hádat a zastávat rozdílné názory.

Co říkáte na to, že Praha volila levicověji?
Voliči ztratili vazbu k etablovaným stranám. Komunistická strana je takový Mrazík, pohádka. Jak to bylo do roku 1989, to všichni zapomněli. Já si to ale pomatuji velmi dobře. Teď od komunistů stále slyšíme: Vy to děláte špatně. Ale nikdy neřeknou jak jinak. Stále tvrdí, že by to za jejich vlády bylo lepší a že by tu potom byl ráj. Bohužel v takových situacích se stává, že tomu lidé uvěří. Je jedno, jestli něco slíbí komunista nebo národní socialista na začátku nacistického Německa – nemá žádnou povinnost to splnit, přesto tomu lidé věří. Chtějí totiž věřit pohádkám. My chceme věřit tomu, že stana, která desetiletí neměla za nic odpovědnost, všechno změní. Stačí jen ji zvolit. Ale když se té strany zeptáte, jak to všechno změní, nedostanete odpověď.

Kde se stala chyba?
Za to si můžeme všichni. Jednáme neseriózně a máme mezi sebou lidi s problematickými kauzami, nejsme schopni jasně říct: tohle uděláme a dodržíme to. Nejsme schopni do života přivést to, že politika sice někdy bolí, ale je to věc slušná a poctivá. Otevíráme tak prostor pro to, aby ti, kdo vyprávějí pohádky, byli úspěšní. Je to naše vina. Kurz, který nastolil Petr Nečas, stejně nakonec zvítězí. Vždy ale přijde někdo, kdo udělá rebelii třeba ohledně daňové reformě, ale ve skutečnosti bojuje o moc.

Co budete dělat, aby lidi pohádkám neuvěřili?
Budu o tom s lidmi i nadále hovořit. Jsem přesvědčen, že když se řekne lidem pravda a poví jim to někdo, kdo si za tím dokáže stát, tak se za něj postaví. Jinak bych tu dnes stál sám.

Jak hodnotíte nasazené kandidáty?
Všechny strany se snaží sehnat někoho, kdo bude zajímavá osobnost, což je chyba. Je problém, když má někdo podporu třeba v cestovním ruchu a stane se modlou. Kde je jeho program, představa, co bude dělat, co hájí a za co bojuje? Místo abychom hledali kvalitní lidi, hledáme ikony. Celý ten problém je o tom, že lidé nemají paměť a že proslavit umí virtuální svět, pravda však bývá jiná. Čtyři senátorští kandidáti za ODS ale jsou mimořádně kvalitní a voliči by si měli připomenout korupční kauzy některých jejich soupeřů.