Místo ohlášeného dílu s Bradym, Hermanem, zpěvačkou Annou K a hercem Romanem Štabrňákem Prima odvysílala reprízu staršího dílu Show Jana Krause. Televize ji uvedla stručným textovým upozorněním, že vysílá z archivu, protože tvůrci nedodali nový díl včas. Produkce s tím však nesouhlasí a tvrdí, že díl dodala stejně jako všechny předchozí.

"Vnímám to jako neslýchanou událost v dějinách demokratické České republiky, jako naprosto skandální porušení práva na svobodný projev, který zaručuje Listina základních práv a svobod ústavy, jako něco, co se nemělo stát. Je to do očí bijící cenzura," řekl dnes Žantovský.

Žantovský byl mezi třicítkou hostů, kteří se účastnili natáčení. Na úvod pořadu desítka osobností kritizovala Zemana, který podle nich není schopen vykonávat svou funkci. Kritika se na hlavu státu snesla zejména v souvislosti s kauzou Bradyho. Podle Hermana prezident Miloš Zeman zařadil Bradyho na seznam vyznamenaných, pohrozil ale jeho vyškrtnutím, pokud se ministr setká s dalajlamou. S tibetským duchovním vůdcem se ministr sešel a následně řekl, že Bradyho jméno na seznamu není. Hrad Hermanovo tvrzení odmítá.

Odvysílá ho dnes

Prima tvrdí, že díl pořadu dostala od produkce teprve dvě hodiny před vysíláním a už nebylo možné zajistit, že dodrží zákonné povinnosti objektivity. "Vedení televize Prima odmítá tvrzení, že by cenzurovala pořad Show Jana Krause. Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti," uvedla mluvčí Primy Jana Mrákotová.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zdůvodnění Primy odmítla. Televize podle rady věděla, že jí za odvysílání pořadu žádný postih nehrozí. Rada už před prezidentskými volbami v roce 2013 v souvislosti s obsahem Show Jana Krause konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu.

Prima pořad odvysílá dnes od 20:15 v upravené podobě. Proti úpravám však vystoupil Kraus, podle kterého by zásah znamenal porušení smlouvy. Nezkrácený záznam pořadu sám zveřejnil na internetu.

Pro rychlé odvysílání pořadu se dnes vyslovil Sobotka. "Podle mého názoru, a to říkám spíš jako občan, si myslím, že by televize Prima měla ten pořad co nejdřív odvysílat, tak aby zabránila jakýmkoliv spekulacím a teoriím," uvedl.

Sobotka dnes udělil Bradymu medaili Karla Kramáře za to, že pamětník holokaustu celý život brání lidská práva a pracuje na rozvoji humanity a demokratických principů. Podle premiéra si česká společnost musí vážit občanů s podobným osudem a životním příběhem. Premiér večer na Hradčanském náměstí řekl, že vyzval Zemana, aby Bradyho vyznamenal sám, což ale prezident neučinil. I proto udělil Bradymu Kramářovu medaili.

Brady dnes převzal také sněmovní pamětní medaili a list na slavnostním shromáždění dolní komory Parlamentu.