Po téměř 50 letech se do rodné země vrátily ostatky kardinála Josefa Berana, muže, kterého nedokázali zlomit nacisté, ani komunisté. Rakev s jeho tělem je dnes již třetím dnem vystavena ve svatovítské katedrále. K vidění zde bude až do večerní bohoslužby. Po ní budou ostatky uloženy do nově zřízeného sarkofágu v kapli svaté Anežky.

Převezení ostatků kardinála Josefa Berana do Chrámu svatého Víta.
Duka přivítal ostatky kardinála Berana, připomněl rostoucí moc komunistů

Tělo netradičně spočine v tumbě nad zemí. Takový způsob se zpravidla používá u svatých. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana diecéze doufá, že se kardinál Beran brzy svatořečení dočká.

Katolický duchovní Josef Beran byl politickým vězněm nacismu i komunismu. Po jmenování kardinálem prožil poslední roky svého života jako vyhnanec ve Vatikánu, kde také v roce 1969 zemřel. Ani v těžké nemoci mu tehdejší vláda nedovolila návrat do vlasti, po němž toužil, a neměla v plánu umožnit jej ani posmrtně. Ostatky kardinála, který byl svým významem srovnáván se sv. Vojtěchem, se tak vrátily do rodné země až nyní.

Převezení ostatků kardinála Josefa Berana do Strahovského kláštera.
Kardinál Beran je již doma. Přes noc budou jeho ostatky na Strahově

K jejich uctění se v sobotu uskutečnila v pražské katedrále sv. Víta mše, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka. Ten v ní mimo jiné nepřímo zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že se raději zúčastnil sjezdu KSČM než bohoslužby.