VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníci: Margaríny hrozí rakovinou

Praha - K výrobě cukrovinek, pečiva, zmrzlin a dalších potravin se dnes běžně používá rostlinný tuk. Nahrazuje tradičně drahé kakaové máslo, takže snižuje cenu výrobku mnohdy až o polovinu.

5.3.2008 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Odborníci na výživu ale varují. Zvýšená konzumace ztužených rostlinných tuků je zdraví nebezpečná. Lékařům vadí především některé chemické komponenty, které se do margarínů při výrobě dostávají.

„Škodlivé jsou v nich takzvané trans mastné kyseliny, které vznikají ztužováním rostlinných tuků,“ říká expertka na stravování Kateřina Cajthamlová. Především tyto kyseliny mají podle ní prokazatelný vliv na častější výsykt mozkových mrtvic, embolií, a mohou způsobit i rakovinu.

Léčivé sádlo

Podle již publikovaných odborných studií trans mastné kyseliny rovněž zvyšují výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a to až o 40 procent oproti běžnému máslu.

Mezi varovné patří například studie japonského vědce Harumiho Okujamy, zabývající se prevencí srdečních a koronárních onemocnění. Na reprezentativním vzorku populace sledoval Okujama dvacet let vliv margarínů na zdraví lidí. Došel k závěru, že margaríny nepřirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, což pak vede k celkově vyšší nemocnosti, a dokonce k onkologickým chorobám. Oproti běžně vžité představě dokonce vědci z japonské univerzity považují některá sádla, například husí, za zdraví prospěšná. U myší s uměle vyvolaným vysokým krevním tlakem zjistili kladnou roli másla i sádla – snižovaly úmrtnost. Výrobci potravin ale s těmito argumenty nesouhlasí.

„Moderní rostlinné tuky již v naprosté většině případů neobsahují částečně ztužené tuky. Používají se jiné procesy, při kterých škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají,“ oponuje manažer jakosti společnost Unilever Jiří Brát.

Podle něj je výroba rostlinných tuků založena na jednoduchých mechanismech, kdy se směs tukové a vodní složky zpracovává pouze mechanicky, hnětením, což do tuku žádné škodlivé látky nepřidá.

I odbornice na výživu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické to potvrzuje. „V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. Jejich obsah je do jednoho procenta v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství,“ říká Dostálová.

Cajthamlová ale oponuje: Chemické úpravy se jen omezily, nezmizely však úplně.

Alergoložka Petra Dohnalová navíc poukazuje na fakt, že margaríny nesmějí být podávány dětem a jsou zcela vyloučeny ze stravy v nemocnicích. „Mezi akademickou veřejností stále velkou důvěru necítím,“ připouští. Tento fakt podporuje i Anna Lazarová z Institutu celostní medicíny v Praze, která doporučuje dávat dětem raději máslo než margarín. „Ztužené tuky obsahují kromě jiného stabilizátory a konzervační látky,“ varuje.

Průměrný konzument pečiva i čokolády riskuje srdeční choroby

Chemická úprava ztužených tuků nezmizela, varuje odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.

Obhájci margarínů tvrdí, že rostlinné tuky již v naprosté většině případů neobsahují částečně ztužené tuky. Výrobci už údajně k výrobě používají jiný proces – tzv. esterifikaci, při které prý škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají.

Na našem trhu je bohužel stálemnohonemoderních margarinů a výrobků, které je obsahují. Esterifikací sice možná vzniká podstatně menší množství trans mastných kyselin, ale vinou příjmu výše zmíněných ostatních margarínů jejich celkové množství vyšší. Průměrný konzument pečiva, zmrzlin, čokolád, odlehčených pomazánek a cukrovinek dostane do těla tolik nekvalitních margarínů, že už to může kardiovaskulární systém ohrozit.Aspotřebitel by musel být chemickotechnologicky vzdělán, aby moderní a nemoderní margaríny od sebe odlišil.

Vliv konzumace jakýchkoliv tuků na rozvoj rakoviny ale nebyl spolehlivě vědecky prokázán.

Dráždění střeva a chronické záněty střeva při konzumaci stravy bohaté na tuky již prokázán byl. To, že chronický zánět může vést až k rozvoji nádorů trávicího traktu, je známé rovněž. V poslední době se množí hypotézy o ochrannémvlivu cholesterolu ve vztahu ke vzniku nádorového bujení. Vliv nízkých hladin cholesterolu v krvi na zvýšení celkové nemocnosti a úmrtnosti na rakovinná onemocnění již studie velkých populací v USA rovněž dokazují.

Margaríny údajně nemohou být škodlivé, protože jejich výroba už je založena jen na jednoduchých fyzikálních procesech. Akamse poděla esterifikace, kterou se moderní tuky vyrábějí?

A kam se poděla esterifikace, kterou se moderní tuky vyrábějí? Podle mých znalostí je esterifikace chemický, nikoli fyzikální proces.

Autor: Oldřich Janeba

5.3.2008 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
5 10

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

ilustrační fotografie
14

Pro a proti: Facka jako násilí. Zrušíme fyzické tresty dětí?

Revitalizace se blíží, v Ládví zavřou obchoďák

Revitalizace prostoru náměstí u metra Ládví se blíží, začíná už na jaře a na její realizaci by mělo stačit 12 měsíců. V rámci zkrášlování prostředí zavře společnost Regata Čechy obchodní dům. Opravovat začnou za rok na jaře.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

Facebook je zajatcem politiky

Baracka Obamu dostal Facebook do Bílého domu. Zdeňka Škromacha bazénková selfie z politiky vylila. Jak si politické celebrity vedou na této sociální síti?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies