VYBERTE SI REGION

Odborníci: Margaríny hrozí rakovinou

Praha - K výrobě cukrovinek, pečiva, zmrzlin a dalších potravin se dnes běžně používá rostlinný tuk. Nahrazuje tradičně drahé kakaové máslo, takže snižuje cenu výrobku mnohdy až o polovinu.

5.3.2008 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Odborníci na výživu ale varují. Zvýšená konzumace ztužených rostlinných tuků je zdraví nebezpečná. Lékařům vadí především některé chemické komponenty, které se do margarínů při výrobě dostávají.

„Škodlivé jsou v nich takzvané trans mastné kyseliny, které vznikají ztužováním rostlinných tuků,“ říká expertka na stravování Kateřina Cajthamlová. Především tyto kyseliny mají podle ní prokazatelný vliv na častější výsykt mozkových mrtvic, embolií, a mohou způsobit i rakovinu.

Léčivé sádlo

Podle již publikovaných odborných studií trans mastné kyseliny rovněž zvyšují výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a to až o 40 procent oproti běžnému máslu.

Mezi varovné patří například studie japonského vědce Harumiho Okujamy, zabývající se prevencí srdečních a koronárních onemocnění. Na reprezentativním vzorku populace sledoval Okujama dvacet let vliv margarínů na zdraví lidí. Došel k závěru, že margaríny nepřirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, což pak vede k celkově vyšší nemocnosti, a dokonce k onkologickým chorobám. Oproti běžně vžité představě dokonce vědci z japonské univerzity považují některá sádla, například husí, za zdraví prospěšná. U myší s uměle vyvolaným vysokým krevním tlakem zjistili kladnou roli másla i sádla – snižovaly úmrtnost. Výrobci potravin ale s těmito argumenty nesouhlasí.

„Moderní rostlinné tuky již v naprosté většině případů neobsahují částečně ztužené tuky. Používají se jiné procesy, při kterých škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají,“ oponuje manažer jakosti společnost Unilever Jiří Brát.

Podle něj je výroba rostlinných tuků založena na jednoduchých mechanismech, kdy se směs tukové a vodní složky zpracovává pouze mechanicky, hnětením, což do tuku žádné škodlivé látky nepřidá.

I odbornice na výživu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické to potvrzuje. „V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. Jejich obsah je do jednoho procenta v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství,“ říká Dostálová.

Cajthamlová ale oponuje: Chemické úpravy se jen omezily, nezmizely však úplně.

Alergoložka Petra Dohnalová navíc poukazuje na fakt, že margaríny nesmějí být podávány dětem a jsou zcela vyloučeny ze stravy v nemocnicích. „Mezi akademickou veřejností stále velkou důvěru necítím,“ připouští. Tento fakt podporuje i Anna Lazarová z Institutu celostní medicíny v Praze, která doporučuje dávat dětem raději máslo než margarín. „Ztužené tuky obsahují kromě jiného stabilizátory a konzervační látky,“ varuje.

Průměrný konzument pečiva i čokolády riskuje srdeční choroby

Chemická úprava ztužených tuků nezmizela, varuje odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.

Obhájci margarínů tvrdí, že rostlinné tuky již v naprosté většině případů neobsahují částečně ztužené tuky. Výrobci už údajně k výrobě používají jiný proces – tzv. esterifikaci, při které prý škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají.

Na našem trhu je bohužel stálemnohonemoderních margarinů a výrobků, které je obsahují. Esterifikací sice možná vzniká podstatně menší množství trans mastných kyselin, ale vinou příjmu výše zmíněných ostatních margarínů jejich celkové množství vyšší. Průměrný konzument pečiva, zmrzlin, čokolád, odlehčených pomazánek a cukrovinek dostane do těla tolik nekvalitních margarínů, že už to může kardiovaskulární systém ohrozit.Aspotřebitel by musel být chemickotechnologicky vzdělán, aby moderní a nemoderní margaríny od sebe odlišil.

Vliv konzumace jakýchkoliv tuků na rozvoj rakoviny ale nebyl spolehlivě vědecky prokázán.

Dráždění střeva a chronické záněty střeva při konzumaci stravy bohaté na tuky již prokázán byl. To, že chronický zánět může vést až k rozvoji nádorů trávicího traktu, je známé rovněž. V poslední době se množí hypotézy o ochrannémvlivu cholesterolu ve vztahu ke vzniku nádorového bujení. Vliv nízkých hladin cholesterolu v krvi na zvýšení celkové nemocnosti a úmrtnosti na rakovinná onemocnění již studie velkých populací v USA rovněž dokazují.

Margaríny údajně nemohou být škodlivé, protože jejich výroba už je založena jen na jednoduchých fyzikálních procesech. Akamse poděla esterifikace, kterou se moderní tuky vyrábějí?

A kam se poděla esterifikace, kterou se moderní tuky vyrábějí? Podle mých znalostí je esterifikace chemický, nikoli fyzikální proces.

Autor: Oldřich Janeba

5.3.2008 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies