VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Teplé počasí houbám nesvědčí. Je jich málo

České Budějovice - Milovníci smaženic či řízků z bedel jsou ve svém živlu. S létem pro ně totiž nastává ta správná doba na houbaření. A tak v těchto dnech mnohem častěji vyrážejí do lesů, spíše než za odpočinkem, za houbařskými úlovky.

2.7.2015 2
SDÍLEJ:

Masák. I toho můžou houbaři v těchto dnech v lesích najít.Foto: Deník/Klára Skálová

„Najít můžou lidé v lesích například bedly nebo lišky. Kolem rybníků by mohli najít také hřiby, objevovat se začínají i křemenáče, protože právě teď nastává jejich doba," vyjmenoval jen některé možné úlovky Rudolf Mašek, předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. „Jelikož je ale teplo, růst brzo přestanou," doplnil houbař, který se svému největšímu koníčku věnuje už 50 let.

To, jak budou houby růst, závisí podle jeho slov na mnoha faktorech.

„V první řadě růst hub závisí na vlhku a teplu, to je nejdůležitější faktor," podotkl předseda českobudějovického mykologického klubu. „Dalším důležitým faktorem je pak vítr. Když už se v lesích konečně objeví první houby a začne nakonec foukat vítr, je s nimi amen," řekl Rudol Mašek a pokračoval ve vysvětlování: „Západní vítr je vlhký, což houbám svědčí. Jakmile sem ale začne proudit severovýchodní vítr, tak se růst hub zastaví, protože začnou červivět."

Předpověď počasí na následující dny hlásí teploty atakující hranici 35 stupňů Celsia, a tak musíme nejspíš počítat s tím, že se prozatím budeme domů z lesů vracet s poloprázdnými košíky.

„Musí se udělat podhoubí, což trvá tak 14 dní. Současně s tím musí být ale pořád teplo a vlhko, hlavně to vlhko. Čím větší bude pařák, tím víc je třeba, aby pršelo," vysvětloval předseda českobudějovického mykologického klubu. „Masáci, kteří rychle vyrazili, tak také rychle skončí. Vyrazily rovněž lišky, těch je hodně, ale jsou ještě maličké. Jestli se někdo chce vydat na houby, tak s malým košíčkem," doporučil budějovický mykolog s úsměvem. Zároveň podotkl, že příznivým obdobím bude pro houbaření září. „Houby budou méně červivé a ubude také hmyzu," řekl mykolog.

I letos můžou lidé v případě nejistoty chodit se svými houbařskými úlovky do mykologické poradny v Jihočeském muzeu. „Poradna je otevřená každé pracovní pondělí, vždy od 14.30 do 16.30 hodin. Nosit by měli lidé čerstvější houby. Vždy je třeba vědět, v jakém lese houby našli. A my jim řekneme název a samozřejmě i to, zda je daná houba jedlá nebo ne," informoval Rudolf Mašek.

Autor: Klára Skálová

2.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
38

Učitel neunesl hajlování romského žáka, teď má obavy z jeho rodiny

Silnice ze Lhenic do Prachatic. Víc se stojí než jede.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME
184

Jižní Čechy trápí sněhová kalamita, tisíce domácností bez proudu

Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

/VIDEO/ Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Technologičtí giganti světa rostou. Giganticky

Čtyři internetoví giganti Google, Microsoft, Amazon a Alphabet, který spadá pod Google, zveřejnili své výsledky za první čtvrtletí 2017. Daří se všem. Budoucnost mají cloudové služby.

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies