Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Teplé počasí houbám nesvědčí. Je jich málo

České Budějovice - Milovníci smaženic či řízků z bedel jsou ve svém živlu. S létem pro ně totiž nastává ta správná doba na houbaření. A tak v těchto dnech mnohem častěji vyrážejí do lesů, spíše než za odpočinkem, za houbařskými úlovky.

2.7.2015 2
SDÍLEJ:

Masák. I toho můžou houbaři v těchto dnech v lesích najít.Foto: Deník/Klára Skálová

„Najít můžou lidé v lesích například bedly nebo lišky. Kolem rybníků by mohli najít také hřiby, objevovat se začínají i křemenáče, protože právě teď nastává jejich doba," vyjmenoval jen některé možné úlovky Rudolf Mašek, předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. „Jelikož je ale teplo, růst brzo přestanou," doplnil houbař, který se svému největšímu koníčku věnuje už 50 let.

To, jak budou houby růst, závisí podle jeho slov na mnoha faktorech.

„V první řadě růst hub závisí na vlhku a teplu, to je nejdůležitější faktor," podotkl předseda českobudějovického mykologického klubu. „Dalším důležitým faktorem je pak vítr. Když už se v lesích konečně objeví první houby a začne nakonec foukat vítr, je s nimi amen," řekl Rudol Mašek a pokračoval ve vysvětlování: „Západní vítr je vlhký, což houbám svědčí. Jakmile sem ale začne proudit severovýchodní vítr, tak se růst hub zastaví, protože začnou červivět."

Předpověď počasí na následující dny hlásí teploty atakující hranici 35 stupňů Celsia, a tak musíme nejspíš počítat s tím, že se prozatím budeme domů z lesů vracet s poloprázdnými košíky.

„Musí se udělat podhoubí, což trvá tak 14 dní. Současně s tím musí být ale pořád teplo a vlhko, hlavně to vlhko. Čím větší bude pařák, tím víc je třeba, aby pršelo," vysvětloval předseda českobudějovického mykologického klubu. „Masáci, kteří rychle vyrazili, tak také rychle skončí. Vyrazily rovněž lišky, těch je hodně, ale jsou ještě maličké. Jestli se někdo chce vydat na houby, tak s malým košíčkem," doporučil budějovický mykolog s úsměvem. Zároveň podotkl, že příznivým obdobím bude pro houbaření září. „Houby budou méně červivé a ubude také hmyzu," řekl mykolog.

I letos můžou lidé v případě nejistoty chodit se svými houbařskými úlovky do mykologické poradny v Jihočeském muzeu. „Poradna je otevřená každé pracovní pondělí, vždy od 14.30 do 16.30 hodin. Nosit by měli lidé čerstvější houby. Vždy je třeba vědět, v jakém lese houby našli. A my jim řekneme název a samozřejmě i to, zda je daná houba jedlá nebo ne," informoval Rudolf Mašek.

Autor: Klára Skálová

2.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
5 8

Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
1

Další útok nožem: Neznámý útočník v Rusku pobodal osm lidí

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka se prohnala Hradeckem, u Vlachova Březí zavřela silnici

Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani Jindřichohradecko. Několik tisícovek domácností v jižních Čechách je stále bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě.

Smršť zranění kosí hvězdy. Jsou tenisté přepracovaní?

Na kurtech připomínají nezničitelné superhrdiny. Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray ti všichni umějí s tenisovou raketou v ruce věci, nad kterými se méně talentovaným jedincům tají dech. Přesto to ale jsou normální lidé, ne nezničitelné stroje na úspěchy. Poslední týdny to dokazují víc než kdy jindy.

Teror ve finském Turku: policie podnikla noční razii, zatkla pět osob

Finská policie při noční razii ve městě Turku zatkla pět osob. Zároveň oznámila, že motivem včerejšího činu, při němž osmnáctiletý Maročan pobodal nožem deset lidí, byl terorismus. Agresora střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

Páteční přátelské utkání prachovických fotbalistů s třemošnickým týmem recesistů vzbudilo rozruch. Proč? V prachovickém dresu nastoupil na stadion asi nejznámější rodák této obce – Jiří Kajínek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení