VYBERTE SI REGION

Tradiční česká jídla se vracejí do restaurací

Litomyšl – Špagety, mořské plody nebo čínská kuchyně. Podle odborníků je ale škoda, že z českých restaurací mizí klasika.

24.2.2010 10
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Šilar

Vedení jednoho litomyšlského hotelu to chce ale změnit. Na jejich jídelníčku tradiční jídla najdete. Navíc se přihlásili do projektu Ochutnejte Českou republiku, který vyhlásila agentura CzechTourism. „Jsme členy Asociace hotelů a restaurací. Navíc česká jídla vaříme v naší restauraci již delší dobu. Hosté si ale mohou objednat také jídlo nejen typicky české. V poslední době klademe důraz na českou kuchyni. Lidé o ni také mají stále větší zájem,“ uvedla ředitelka hotelu Zlatá Hvězda Milena Šnajdrová.

Přes zimu do města tolik turistů nejezdí, ale situace se mění na jaře a v létě, kdy Litomyšl navštěvují stovky lidí z celého světa. „Docela nás překvapilo, že i cizinci si rádi dají klasická česká jídla. Největší zájem mají o svíčkovou, vepřo knedlo zelo nebo kombinace zelí s něčím. Cizinci totiž rádi zkoušejí nové kombinace,“ dodala Šnajdrová.

Na jídelníčku nechybí ani regionální speciality. Na to před časem poukázal i odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Speciálně v Pardubickém kraji prý lidé nedokáží potenciál regionu využít. Milena Šnajdrová ale má hostům co nabídnout. „A není to jen Hronovská vepřová pečeně. Připravujeme rozšíření jídelníčku o speciality. V Litomyšli žila i Magdalena Dobromila Rettigová, proto máme jídla zaměřená na tradiční kuchyni s tmavými omáčkami a třeba se švestkovou,“ dodala Milena Šnajdrová.

Akce Ochutnejte Českou republiku se koná na několika místech v zemi. Na východ Čech dorazí 27. března do Pardubic, kde budou přihlášení účastníci v Ideonu vařit ovocné knedlíky.

(ik, ap)

24.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies