Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční česká jídla se vracejí do restaurací

Litomyšl – Špagety, mořské plody nebo čínská kuchyně. Podle odborníků je ale škoda, že z českých restaurací mizí klasika.

24.2.2010 10
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Šilar

Vedení jednoho litomyšlského hotelu to chce ale změnit. Na jejich jídelníčku tradiční jídla najdete. Navíc se přihlásili do projektu Ochutnejte Českou republiku, který vyhlásila agentura CzechTourism. „Jsme členy Asociace hotelů a restaurací. Navíc česká jídla vaříme v naší restauraci již delší dobu. Hosté si ale mohou objednat také jídlo nejen typicky české. V poslední době klademe důraz na českou kuchyni. Lidé o ni také mají stále větší zájem,“ uvedla ředitelka hotelu Zlatá Hvězda Milena Šnajdrová.

Přes zimu do města tolik turistů nejezdí, ale situace se mění na jaře a v létě, kdy Litomyšl navštěvují stovky lidí z celého světa. „Docela nás překvapilo, že i cizinci si rádi dají klasická česká jídla. Největší zájem mají o svíčkovou, vepřo knedlo zelo nebo kombinace zelí s něčím. Cizinci totiž rádi zkoušejí nové kombinace,“ dodala Šnajdrová.

Na jídelníčku nechybí ani regionální speciality. Na to před časem poukázal i odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Speciálně v Pardubickém kraji prý lidé nedokáží potenciál regionu využít. Milena Šnajdrová ale má hostům co nabídnout. „A není to jen Hronovská vepřová pečeně. Připravujeme rozšíření jídelníčku o speciality. V Litomyšli žila i Magdalena Dobromila Rettigová, proto máme jídla zaměřená na tradiční kuchyni s tmavými omáčkami a třeba se švestkovou,“ dodala Milena Šnajdrová.

Akce Ochutnejte Českou republiku se koná na několika místech v zemi. Na východ Čech dorazí 27. března do Pardubic, kde budou přihlášení účastníci v Ideonu vařit ovocné knedlíky.

(ik, ap)

24.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
15

K útoku nožem v Rusku se přihlásil Islámský stát

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení