Problémy s ledvinami postihují i děti. Následují u nich hned po chorobách dýchacího a zažívacího systému. Nejčastější je infekce močových cest, kterou trpí pět procent dětí. Daleko vážnější je infekční zánět ledvin. Ten se může objevit již po roce věku. Má-li dítě vysokou teplotu bez dalších příznaků jako rýma či kašel, může jít právě o tuto nemoc. Časná diagnóza u dětí může být obtížná a dědičná onemocnění ledvin mohou v dospělosti vést k jejich selhání. Varovným signálem by pro rodiče mělo být časté močení, změny barvy nebo krev v moči, vysoký krevní tlak, otoky, opožděný růst ale i pouhé nechutenství či únava.

„Nejčastější choroby ledvin vedoucí k selhání jejich funkcí jsou u dětí vrozené. Ročně je třeba v ČR transplantovat ledviny maximálně u 15 dětí," říká Jan Janda z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Ta jako jediná v ČR, která transplantace u dětí provádí, zachránila tímto výkonem už 270 dětí.

Ledvinová kalkulačka

V rámci prevence pomáhá i specializovaná webová stránka www.ledvinovakalkulacka.cz, kde si může každý své ledviny zdarma otestovat. Za rok provozu navštívilo tyto stránky 90 tisíc lidí, z nichž 70 procent mělo nízké riziko onemocnění, ale sedmadvaceti procentům bylo doporučeno navštívit praktického lékaře a třem procentům přímo nefrologa.

„Jde o orientační test, který nenahrazuje návštěvu lékaře, ale je to způsob, jak rizikové skupiny k návštěvě odborníka motivovat," říká Petr Hartl, primář dialyzačního střediska v Praze na Černém Mostě.  

Podle Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra jsou průměrné roční náklady na pacienta čekajícího na trans-plantaci přes milion korun, po ní dosahují 590 tisíc.

(kol)