„Domácnosti s dětmi mají v průměru nižší příjmy než domácnosti bez dětí. Výrazně nižší jsou u rodin se třemi a více dětmi a u neúplných rodin," uvedla Šárka Šustová z ČSÚ. Podle ní si zvláště mnohé neúplné rodiny nemohou z finančních důvodů dovolit zaplatit dětem třeba kroužky, sportovní vybavení či nové oblečení.

V roce 2013 průměrný roční příjem na osobu podle statistiků dosáhl 153.300 korun. Byl tak zhruba o 3500 korun vyšší než v předchozím roce. Od roku 2009, kdy se rovnal 115.800 korunám, se poprvé zvedl i reálně.

Nejméně mají důchodci

Nejvyšší příjmy měly domácnosti živnostníků a podnikatelů. Těm také meziročně nejvíc rostly. Následovaly rodiny zaměstnanců. Nejnižší příjem na osobu připadl důchodcům – v průměru 139.200 korun roč­ně.

Takzvané sociální vyloučení, u něhož hraje roli příjem, materiální zajištění a práce, hrozilo 14,8 procenta lidí v Česku. Je to tak kolem 1,5 milionu osob. Celkem asi 200.000 lidí nemá ani dostatečnou částku, ani vybavení a ani zaměstnání. Podle statistik Česko patří v Evropě dlouhodobě k zemím s nejnižším podílem ohrožených.