Průzkumzveřejnila ve svém dnešním vydání Mladá fronta Dnes.

Babiš nedávno založil občanské sdružení Ano 2011 - Akce nespokojených občanů a má ambici uspět s ním v parlamentních volbách. Více než polovina dotázaných v průzkumu také uvedla, že by ve volbách do sněmovny v roce 2014 dala hlas straně, která by chtěla bojovat proti korupci.

Podle odborníků z průzkumu vyplývá, že voliči jsou stále méně věrni hlavním stranám a že boj proti korupci stále více vnímají jako hlavní téma.
Důvěru Babišovi vyjádřilo 34 procent dotázaných, 38 odpovědělo, že neví. Podnikateli nedůvěřuje 24 procent lidí, vadí jim jeho údajné špatné renomé, někteří ho podezřívají, že svou novou aktivitou sleduje jen vlastní zájmy.

Ochotu dát hlas nové straně, která by chtěla bojovat s korupcí, deklarovalo 54,2 procenta lidí, 31 procent by takovou stranu nevolilo, zbytek neodpověděl.

Průzkum se zabýval také názory na vládní stranu Věci veřejné. Polovina dotázaných uvedla, že je strana zklamala, dvě pětiny uvedly, že od VV nic nečekaly a osm procent odpovědělo, že je strana nezklamala a že se snaží.

Miliardář Babiš je považován za jednoho z nejbohatších Čechů. Jeho firma Agrofert Holding patří k největším firmám v ČR, obchoduje s chemickými a zemědělsko-potravinářskými komoditami. Jeho pověst pošramotil tendr na nového vlastníka Unipetrolu. Babiš Unipetrol získal za Zemanovy vlády v první privatizaci firmy v roce 2001 za 11 miliard korun. Později ale od smlouvy odstoupil.

Server Euro.cz nedávno zveřejnil fotokopie dokumentů z Babišova svazku vedeného StB, podle kterých byl magnát od roku 1980 jejím důvěrníkem a v listopadu 1982 se pak stal agentem. Babiš to popřel.

Průzkumu, který se uskutečnil ještě předtím, než týdeník Euro zveřejnil podrobnosti o Babišově údajné spolupráci s StB, se zúčastnilo 505 lidí.