Největší vedra dnes zasáhla Čechy. Ze zmíněných 61 meteorologických stanic, kde teplota překonala třicítku, byla pouze jediná na Moravě, a to v Javorníku na Jesenicku s teplotou 30,2 stupně.

Horko bylo především ve středních Čechách, více než třetina ze zaznamenaných tropických teplot připadla na místa ve Středočeském kraji a Praze. Druhá nejvyšší teplota po Průhonicích byla také zaznamenána nedaleko Prahy - v Husinci, kde rtuť vyšplhala na 33 stupňů. I třetí nejvyšší údaj byl ze středních Čech, a to z Tuhaně, kde bylo 32,6 stupně.

Ilustrační foto
Čechy v úterý zasáhnou tropické teploty, doprovodí je bouřky

V Průhonicích byl dnešek výjimečný i kvůli překonání dvou rekordů. Padla jednak nejvyšší teplota pro dnešní den, původní maximum z roku 1932 činilo 30 stupňů. Zároveň byl překonán i rekord pro celý květen, původní z 22. května 1950 byl 31,5 stupně. Rekordy byly dnes překonány celkem na 13 místech v republice.

Pro úterý předpovídají meteorologové ještě vyšší teploty než dnes. ČHMÚ vydal na úterý výstrahu před vysokými teplotami a také před bouřkami, která platí pro západní polovinu Česka.

Fotbalový masakr v Bruselu, 1985, Heysel Stadium
29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal