Tím byly na počátku května všechny stavební práce zastaveny. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové v současné době nic nebrání tomu, aby dělnici začali okamžitě pracovat.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka uvedl, že i přes zrušení předběžné opatření, stále nebyla zamítnuta žaloba, kterou podali ekologové. „Na tento krok ještě čekáme. Předpokládáme ale, že soud rozhodne stejně,“ sdělil Hanzelka.

Ministerstvo s ŘSD chtějí vyčíslit škody, které jim ekologické organizace zastavením stavebních prací způsobily. A náhradu budou po nich zřejmě vymáhat soudně. Podle Miroslava Patrika z ekologické organizace Děti Země je to však směšné.

„Odkladný účinek přiznal soud. To chtějí žalovat stát? Nechápu, proč by po nás měli něco vymáhat,“ podotkl Patrik. Podle něj je zarážející, že ten samý soud rozhodoval o nepřiznání odkladného účinku. „Navíc během jednoho měsíce úplně změnit názor,“ dodal s tím, že neměli právo se k věci vyjádřit a proto se budou chtít soudně bránit.

Hanzelka podotkl, že v současné době je dostavba dálnice D8 do konce roku 2010 reálná. „Pro region je zrušení předběžného opatření příjemná zpráva,“ dodala Martina Vápeníková.

Stavba poslední části dálnice z Řehlovic do Lovisic vyjde na zhruba deset miliard korun. V současné době probíhají stavební práce na stavbě mostů Dobkovičky a Opárno. U Řehlovic archeologové objevili největší lužické sídliště svého stáří v severozápadních Čechách.(rn)