Ten žije na strmých skalních útesech kolem mořského pobřeží a na skalnatých ostrovech Severního moře a zcela výjimečně se zatoulá i do vnitrozemí a v takovém případě se stává cílem výprav mnoha ornitologů a pozorovatelů ptáků.

Racek tříprstý. Zdroj: Dušan Boucný

„Pouze velmi výjimečně se tito mořští ptáci objevují ve střední Evropě. V České republice se objevují nepravidelně a poměrně vzácně. Ornitologové evidují asi 120 výskytů tohoto druhu za posledních 150 let. Každé jejich pozorování ve vnitrozemí považují ornitologové za velmi významné a jedinečné," říká Jiří Šafránek, místopředseda ornitologického spolku z Přerova.

Racek tříprstý je stejně velký jako racek chechtavý. Je převážně bílý s šedým hřbetem a křídly, která mají výrazné tmavé konce. Má tmavé nohy a žlutý zobák. Přes zimu se u něho objevuje výrazný tmavošedý pruh za okem. Mladí ptáci se poznají podle tmavého konce ocasu, tmavého zobáku, výrazného černého opeření na křídlech i krku a dvou tmavých pruhů na hlavě.

Rackové tříprstí loví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy, často doprovázejí velké rybářské lodě a za nimi na hladině sbírají zbytky ulovených ryb. Někdy okrádají menší druhy vodních ptáků o ulovenou kořist.