Původním domovem norků amerických je severní Amerika. V minulém století byli hojně chováni na kožešinových farmách, část z nich uprchla a zabydlela se v přírodě. Podobné problémy jsou ve střední Evropě s mývaly severními či psíky mývalovitými.
"Tušili jsme, že tady norky máme. Jejich výskyt nám potvrdil nový výzkum," uvedl zoolog. Přírodovědci při něm do přírody nainstalovali fotopasti, které pořizují snímky zvířat, a také takzvané monitorovací rafty. Jsou to plovoucí plochy, na nichž je umístěný měkký a stále vlhký substrát. Do něj se otiskly stopy norků, když přes tyto monitorovací rafty u vodních ploch přecházeli.

Lednické rybníky jsou podle ochranářů cenným biotopem, který je domovem vodních ptáků. Norci mohou zdecimovat hnízda racků nebo rybáků, uvedl Sajft. Výskyt norků amerických potvrdil výzkum na rybnících Nesyt, Prostřední, Mlýnský a potoku Včelínek.

Zoolog zdůraznil, že zlikvidovat norky americké v přírodě je téměř nemožné. "Pokud už jednou v přírodě jsou, tak vyhubit je zcela může být nad lidské síly," dodal Sajfrt.