Oblasti tmavé oblohy nevznikají jen pro astronomy, kterým nabízejí výborné podmínky pro pozorování, jde i o zachování a ochranu nočního životního prostředí, na které jsou lidé i zvířata přirozeně zvyklí, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

V okolí Manětína by mohla oblast tmavé oblohy zahrnout území o rozloze 315 kilometrů čtverečních. Je to území s jednou z nejnižších hustot osídlení v ČR – na jeden kilometr čtvereční tam připadá 13 obyvatel, což je zhruba desetina republikového průměru.

V plné kráse

Noční obloha je tam mimořádně tmavá, srovnatelná s horskými, téměř neosídlenými oblastmi. „Naše měření ukázala, že obloha je zde jedna z nejtmavších v České republice," potvrdil Michal Bareš ze západočeské pobočky České astronomické společnosti. Zatímco ve městě může pozorovatel na obloze napočítat kolem 200 hvězd, na Manětínsku je to asi pětkrát tolik, doplnil ředitel plzeňské Hvězdárny a planetária Lumír Honzík. „Třeba Mléčnou dráhu ve své plné kráse ve městě prakticky spatřit nelze. Celá oblast Manětínska je vlastně jedno velké přírodní planetárium," řekl.

Pro starosty a obyvatele vybraných obcí by vyhlášení neznamenalo žádná omezení ani přímé investice, například do veřejného osvětlení. Důležité je především zachování současných podmínek a zamezení nárůstu světelného znečištění. Starostové obcí se předběžně dohodli na projednání návrhu v zastupitelstvech a na případných konzultacích s odborníky, pokud by v budoucnu obce upravovaly veřejné osvětlení. Současné technologie podle Bareše umožňují navrhnout takové osvětlení, které dobře slouží lidem a přitom zbytečně nezatěžuje okolí.